Organizacija UDAS prograsila dobitnike priznanja “Ravnopravno – različiti“ za lidere i liderke sa invaliditetom u BiH za 2022. godinu

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Organizacija amputiraca UDAS objavljuje rezultate izbora liderke i lidera sa invaliditetom – dobitnike priznanja “Ravnopravno-različiti” za doprinos u razvoju zajednice i stvaranju društva jednakih mogućnosti.

Sa zadovoljstvom objavljujemo da su dobitnici priznanja „Ravnopravno-različiti“ za 2022. godinu Dušica Lipovac iz Banjaluke, i Indir Melić iz Travnika, osobe čija postignuća mogu da posluže kao motivacija i inspiracija drugima u njihovom razvoju i doprinosu zajednici.

Dušica Lipovac je profesorica srpskog jezika i književnosi. Zaposlena je u JU Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, kao bibliotekarka i lektorka u timu za odnose s javnošću. Uz podršku radnih kolega i organizacija, Dušica je 2019. godine pokrenula inicijativu za ugradnju lifta, što je realizovano ove godine čineći Narodnu i univerzitetsku biblioteku pristupačnom i za osobe sa invaliditetom. Od 2016. godine direktorica je regionalnog Filmskog festivala „Uhvati film Banjaluka”, koji obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmskih ostvarenja različitih formi. Festival kroz filmsku umjetnost ističe potencijale, talente i sposobnosti osoba sa invaliditetom promovirajući ih kao ravnopravne članove sa značajnim doprinosom u razvoju zajednice i izgradnje društva jednakih mogućnosti. Zahvaljujći Dušičinom angažmanu, Festival je u međuvremenu postao kulturni i umjetnički zaštitini znak u zagovaranju za ljudska prava i kao takav od velikog značaja za Banjaluku i širi region.

Indir Melić, preživjeli od mine, uposlenik je vatrogasne jedinice uz Travniku. Aktivni je zagovarač očivanja prirode, prevashodno rijeka i jezera u Bosni i Hercegovini. Pokrenuo je mnoge projekte u vezi zaštite okoliša koji se odnose na uređenje i čiščenje korita rijeka. Aktivan je u radu nevladinih organizacija, kao i radu u realizaciji velikog broja projekata za osobe sa i bez invaliditeta. Voditelj je grupe uzajamne podrške za preživjele od mina, amputirana lica na području opštine Travnik.

U ovogodišnjoj kampanji zaprimljeno je ukupno 28 nominacija za 21 osobu sa invaliditetom u dvije kategorije – liderke i lideri sa invaliditetom. Nominacije su pristigle iz ukupno 16 gradova/opština Bosne i Hercegovine.

Priznanje “Ravnopravno-različiti” promovira lidere i liderke sa invaliditetom i podiže svjesnost o osobama sa invaliditetom kao jednoj od najozbiljnije marginalizovanih skupina čiji se talenti i potencijali nedovoljno koriste a doprinos u razvoju zajednice često ignoriše. Navedeno priznanje ukazuje na doprinos u razvoju zajednica u kojem članovi zajednice, individualci ili grupe, poboljšavaju različite aspekte zajednice, sa ciljem izgradnje jačih i otpornijih lokalnih zajednica. Ključna svrha je izgradnja zajednica zasnovane na pravdi, jednakosti i međusobnom poštovanju.

Priznanje je prvi puta dodijeljeno 2020. godine u okviru projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“, koji je finansirala Evropska unija. Organizacija amputiraca “UDAS” nastavlja sa dodjelom priznanja i nakon završetka pomenutog projekta, smatrajući ga dobrom praksom u promociji postignuća i doprinosa osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnja dodjela priznanja ‘‘Ravnopravno – različiti‘‘ za lidere i liderke sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini održana je uz podšku Međunarodne koalicije za zabranu mina (International Campaign to Ban Landmines – ICBL).


Објављено

у

од

Ознаке: