„Босна и Херцеговина без мина, баријера и жртава – постигнућа и изазови”

Округли сто „Босна и Херцеговина без мина, баријера и жртава – постигнућа и изазови” одржаће се 23. новембра 2022. године у Сарајеву с циљем обиљежавања 25. годишњице усвајања и потписивања Конвенције о забрани противпјешадијских мина и конструктивно продискутовати о постигнућима и преосталим обавезама из Конвенције о забрани противпјешадијских мина које се односе на чишћење минираних територија и осигурања подршке жртвама мина у Босни и Херцеговини.

Ове године смо у прилици обиљежити неколико годишњица значајних за противминске дјелатности, како глабално тако и у Босни и Херцеговини. Прије свега се то односи на 25. годишњицу од усвајања и потписивања Конвенције о забрани противпјешадијских мина као јединственог међународног споразума који је по први пута повезао питања међународног разоружања и хуманитарног права.

Такођер обиљежавамо 30. годишњицу од успоставе Међународне кампање за забрану мина (Интернатионал Цампаигн то Бан Ландминес – ИЦБЛ), као глобалне коалиције организација цивилног друштва у преко 100 земаља укључујући и удружења жртава мина из Босне и Херцеговине, која ради на постизању свијета без мина гдје преживјели од мина могу живјети испуњене и достојанствене животе и равноправно учестовати у развоју својих заједница.

Центар за уклањање мина у БиХ као државно тијело које управља противминским дјелатностима на оперативном нивоу кроз осигурања квалитета, економичности и ефикасности цјелокупног процеса ове године обиљежава 20 година рада и постојања.


Објављено

у

од

Ознаке: