Почиње едукативни тренинг за жртве мина у пчеларству

Четверодневни едукативни тренинг у области пчеларства за жртве мина у Босни и Херцеговини почиње у понедељак 10.10.2022. године у хотелу ВИДОВИЋ у Бања Луци. Тренинг се реализује у оквиру пројекта “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у Босни и Херцеговини – фаза 2“ којег реализују ITF Enhancing Human Security Словенија, Организација УДАС и Пчеларска академија Словеније уз финансијску подршку Министарства вањских послова Републике Словеније. Сврха пројекта је оснаживање пчелара, жртава мина, особа с инвалидитетом из Босне и Херцеговине, знањем које ће помоћи у побољшању учинковитости, дјелотворности и исплативости пчеларске дјелатности у будућности. Нагласак у пројекту односиће се на промоцији пчеларства међу жртвама мина, као могућег извора прихода.

Циљ тренинга је осопособити жртве мина за вођење малих бизниса у области пчеларства, могућност набавке дијела опреме за пчеларство, као и начин умрежавања жртава мина који се баве пчеларством. На тренингу ће учествовати 30 жртва мина из БиХ. Едукатори тренинга биће стручни инструктори пчеларства из Републике Словеније. Поред теоријског дијела тренинга, учесници ће имати и додатни садржај током тренинга, а који се односи на посјету Пољопривредном факултету у Бањалуци гдје ће имати прилику да се упознају са практичним радом на пчелињаку, као и посјету изложби пчелињих производа на штандовима у парку Петар Кочић. У случају лоших временских услова, изложба ће бити представљена у просторијама Организације УДАС.

Пчеларство је одличан начин за успостављање стабилних прихода домаћинства и побољшање квалитета живота угрожених друштвених група (жртва мина). То захтијева мало почетних улагања и не захтијева сложене технологије за рад јер се могу користити материјали из локалних извора. Генерално, пчеларство је изузетно погодно за мање пољопривредне дјелатности на мјестима гдје су капитални и технолошки ресурси ниски. Пчеларство стога нуди бројне могућности запошљавања и за особа са инвалидитетом, јер се заснива на раду код куће. Такођер, бављењем пчеларством захтјева боравак у природи, што придоноси бољем општем расположењу и здрављу.


Објављено

у

од

Ознаке: