Почетак пројекта “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у БиХ – фаза 2“

Пројекат “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у БиХ – фаза 2“ којег реализује Организација ампутираца УДАС у партнерству са ИТФ Enhancing Human Security Словенија и Пчеларском академијом из Словеније уз подршку Министарства вањских послова Словеније почео је са реализацијом.

Сврха пројекта је оснаживање пчелара, жртава мина, особа с инвалидитетом из Босне и Херцеговине, знањем које ће помоћи у побољшању учинковитости, дјелотворности и исплативости пчеларске дјелатности у будућности. Нагласак у пројекту односиће се на промоцији пчеларства међу жртвама мина, као могућег извора прихода. Наведени пројекат наставак је успјешно проведеног пројекта из 2021. године, када су словенски пчеларски инструктори већ провели обуку за пчеларе, жртве мина из Босне и Херцеговине.

У оквиру пројекта планирана је организација едукативног тренинга за око 30 жртава мина из БиХ. Теме које ће бити заступљене на тренингу, који ће бити одржан почетком октобра 2022. године, односиће се на: узимљавање пчелињих заједница, лијечење пчела – нове технике, садња медоносног биља, урбано пчеларство и пресељење пчелињака. Едукацију ће водити стручни тим, професори из Пчеларске академије Републике Словеније. Имајући у виду значај бављења пчеларством у процесу рехабилитације особа са инвалидитетом, тренинг представља уједно и прилику за стицање нових знања и вјештина у овој области. Едукација ће, такођер, подићи свијест о животу с природом и заштити околиша. Учесницима тренинга биће обезбијеђена и неопходна опрема за бављење пчеларством, као и обезбијеђење дијела опреме Удружењу пчелара особа са инвалидитетом и жена “ПЧЕЛИЦА“ које је настало као резултат реализованог пројекта у 2021. године.

Након тренинга биће организована и студијска посјета у Мурској Соботи (Словенија) за око 10 представника из БиХ, међу којима ће бити жртве мина, представник Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске као и представник Пољопривредног факултета из Бањалуке. Циљ студијске посјете јесте размјена искуства у области пчеларства, њиховог начин рада, имајући у виду значајно искуство и резултате које остварују словенски пчелари.

Пчеларство је одличан начин за успостављање стабилних прихода домаћинства и побољшање квалитета живота угрожених друштвених група (жртва мина). То захтијева мало почетних улагања и не захтијева сложене технологије за рад јер се могу користити материјали из локалних извора. Генерално, пчеларство је изузетно погодно за мање пољопривредне дјелатности на мјестима гдје су капитални и технолошки ресурси ниски. Пчеларство стога нуди бројне могућности запошљавања и за особа са инвалидитетом, јер се заснива на раду код куће.


Објављено

у

од

Ознаке: