Изграђена рампа за лица са инвалидитетом

УДАС Бања Лука у партнерству са Градом Бања Лука, односно Одјељењем за борачко инвалидску заштиту обезбиједили су подршку за потребе изградње монтажне рампе за лица са инвалидитетом на адреси Алеја Светог Саве бр. 52. Бања Лука. У наведеној стамбеној јединици живи Зоран Ђурић, тешки ратни инвалид, прве категорије, параплегичар, корисник инвалидских колица.

Неприступачан улаз отежавао је кретaње Зорану Ђурић, али и свим другим лицима са инвалидитетом, старијим лицима као и мајкама са дјецом у колицима који живе у наведеној згради.

Изградња приступне рампе за лица са инвалидитетом, омогућила је рјешавање деценијског проблема неприступачног улаза у којем живи ратни војни инвалид, али и друга лица са инвалидитетом. Сада, када је омогућен несметан приступ и улаз у стамбену јединицу корисницима инвалидских колица, али и другим лицима са инвалидитетом створени су услови за самостално и независно живљење уз поштовање концепта људских права лица са инвалидитетом.

Због неприлагођеног човјековог окружења велики број људи у Републици Српској, а нарочито лица са инвалидитетом, укључујући и старије особе, изложени су дискриманцији по многим питањима, а у конкретном случају ради се о приступачности која се коси са начелима људских права и слобода. Важно је истаћи да инвалидност не смије бити проблем лица са инвалидитетом, већ проблем цјелокупног друштва јер је друштво то које треба да омогући да лица са инвалидитетом користе сва права као и лица без инвалидитета. Стварањем приступачног окружења за лица са инвалидитетом омогућићемо самостално и независно живљење и равноправно учешће лица са инвалидитетом у друштвеном животу.

Вриједност изградње рампе за лица са инвалидитетом износила је 6.786,00 КМ, а средства је обезбиједио Град Бања Лука, Одјељење за борацко инвалидску заштиту и УДАС Бања Лука кроз пројектна средства која финансира Град. Ради се о једној великој монтажно рампи дужине преко 8 (осам) метара са оградом и са двије помоћне рампе које се налазе на пролазу у згради у непосредној близини наведене рампе како би се лицима са инвалидитетом омогућило кориштење паркинг простора који се налази испред зграде.

Успостављањем приступачног окружења за лица са инвалидитетом створили су се услови за несметано обављање свакодневних животних потреба лица са инвалидитетом.


Објављено

у

од

Ознаке: