Вријеме за рад у пчелињацима

Стигло је лијепо вријеме! Идеално за рад у пчелињацима! У протеклих неколико дана наши корисцници, жртве мина који имају пчелињаке активно раде у њима. Вриједне су биле пчеле, али су вриједни и наши корисници. Меда има, и биће га ове године.

Рад у пчелињацима није једноставан и лак. Захтјева стрпљење, знање и искуство. УДАС је захвалан на знању и искуству које су нам пренијели стручни едукатори из Словеније, као и на донираној опреми од партнера ИТФ Словенија.

Пчеларство је одличан начин за успостављање стабилног прихода домаћинства и побољшање квалитета живота за угрожене друштвене групе, посебно за особе преживјеле од мина и НУС-а. Захтијева мало почетних улагања и не захтијева сложене технологије и технике за почетак, а може се конструирати од локалних материјала, што је јефтино инвестицијско предузеће. Пчеларство је изузетно погодно за мале пољопривредне активности на локалитетима гдје су капитални и технолошки ресурси ниски и стога нуди огромне могућности запошљавања и за особе са инвалидитетом, а заснива се на раду код куће. Штавише, за преживјеле од мина и НУС-а пчеларство значи и психосоцијалну рехабилитацију и релаксацију.

У циљу развоја пчеларства код особа са инвалидитетом ИТФ Словенија је заједно са Организацијом УДАС из БиХ 2021. године имплементирао пројекат „Пчеларство као алат за оснаживање особа са инвалидитетом из Босне и Херцеговине“. Преживјели од мина/НУС-а и чланови њихових породица из БиХ похађали су курс пчеларске обуке у организацији Пчеларске академије Словеније, будући да Словенија има дугогодишњу традицију пчеларења.
Циљ пројекта је био да се жртвама мина омогући да једног дана воде мала предузећа у области пчеларства и умрежавања жртава мина које се баве пчеларством. Важан циљ пројекта био је и оснаживање жена преживјелих од мина/НУС-а за укључивање у пројекат.

Настављамо и даље сарадњу са нашим партнерима ИТФ Словенија као и на развоју пчеларства за жртве мина у БиХ.

Погледајте кратак видео рада наших корисника на пчелињаку!


Објављено

у

од

Ознаке: