Додијељена опрема за економску подршку особа са инвалидитетом

Данас је у просторијама Градске организације ампутираца УДАС Бања Лука уручена опрема за економску подршку бизниса за три корисника, ампутирана лица. Корисницима су додијељене моторне пиле и тримери у укупној новчаној вриједности од 5.500,00 КМ.

Подршка је додијељена у оквиру пројекта “И моје је право запошљавање“ којег финансира Одјељење за борачко – инвалидску заштиту Град Бања Лука за 2021. годину у циљу унапређења знања и вјештина ратних војних инвалида, ампутираца, жртава мина за вођење, покретање и јачање властитних бизниса. Градска организација ампутираца УДАС Бања Лука у сарадњи са кровном Организацијом ампутираца УДАС Републике Српске дуги низ година реализује пројекте неформалног запошљавања у циљу повећања прихода у породицама ратних војних инвалида, ампутираца. Особе са инвалидитетом све теже долазе до запослења и тај проблем је посебно изражен код наведене категорије становништва, јер је и даље веома мали број послодаваца, и поред одређених бенефита које имају уколико запосле особу са инвалидитетом, који запошљавају радника са инвалидитетом.

Горан Вученовић, један од корисника који је примио опрему изјавио је “Ова подршка ће ми много помоћи у будућности и олакшати свакодневни рад јер је постојећа моторна пила била већ дотрајала. Захваљујем се УДАС-у на овој помоћи“.

Задовољство са додијељеном опремом подијелио је и корисник Драган Поповић из Бања Луке који је добио тример који ће му, како је изјавио, омогућити лакши рад у домаћинству. “Оваква врста пројеката више је него потребна особама са инвалидитетом имајући у виду чињеницу да особе са инвалидитетом тешко долазе до запослења“, изјавио је Драган Поповић.

Важност запошљавања за ратне војне инвалиде, ампутирце, кроз формално и неформално је битан сегмент у развоју појединаца и заједнице у цјелини. Такође битну чињеницу у неформалном сапошљавању особа са инвалидитетом је и то што им вођење бизниса у пољопривреди даје могућност да привређују и буду радно активни чланови друштва, те својим примјером отклањају баријере и предрасуде према овој категорији друштва. Пројекат је усмјерен и на сегмент постизања задовољства, економске самосталности особа са инвалидитетом, јер на тај начин, корисници из улоге примаоца услуга прелазе у улогу даваоца услуга у заједници.

“Управо због тога, сваке године у програму рада и актиовности Градске организације ампутираца УДАС Бања Лука се реализују пројекти намјењени за економску подршку наших корисника у неформалном запошљавању у виду набавке опреме за развој њихових бизниса на основу којих остварују одређене приходе у породици. Овај вид економске подршке показао се оправданим за наше кориснике и чланове њихових породица“, изјавила је Гордана Шекарић, предсједница Управног одбора.


Објављено

у

од

Ознаке: