Пројекат помоћи жртвама мина у БиХ финансира Њемачка

Дана 16. новембра 2021. године у Сарајеву је одржана презентација пројекта помоћи жртвама мина у БиХ, којој су присуствовали Њ. Е. амбасадорица Маргрет Уеббер и војни аташе Франз-Јосеф Нолте.

Пројекти помоћи жртвама мина су изузетно важни за укључивање жртава мина у социо-економску сферу живота, сагласили су се сви присутни на презентацији пројекта који је почео у јуну 2021. године и биће завршен до краја године. Укупно 55 преживјелих од мина, жена и мушкараца, добиће 60 прилагођених и висококвалитетних протеза, као и додатне силиконске навлаке за успостављање удобности. Ово ће побољшати квалитет њиховог живота и олакшати кретање.

Амбасадорица СР Њемачке у БиХ Њ.Е. Маргрет Уеббер која је подијелила неколико ријечи као велики дио пројекта навела је друштвене интеракције и унапређење приватног живота. Навела је и Сафета Ливаковића, жртву мине која је укључена у пројекат, који је упоредио своје осјећаје када је добио квалитетну протезу попут “вози старо и лоше возило, а одједном ти неко поклони нови Мерцедес”. Госпођа Уеббер је такођер навела да ће Њемачка наставити помагати и учествовати у хуманитарној помоћи, што се уклапа у шири мозаик међународне помоћи усмјерене БиХ.

Пројекат финансира Њемачко Министарство вањских послова преко ИТФ-а, а проводи Центар за обуку паса за откривање мина (МДДЦ), који је говорио о значају пројекта. “То је пројекат који слави живот, охрабрује и даје наду. Свима нам је потребна нада у овим тешким временима,” рекла је Марија Трлин, водитељица пројекта за помоћ минама у МДДЦ-у. Она је истакла да су корисници имали дотрајале и неадекватне протезе, које су сада замијењене квалитетним протезама које су лакше за кориштење.

И друге жртве мина укључене у пројекат, као што су Селма Гусо, Америса Ахметовић и Ермин Јусуфовић, такођер су изразиле захвалност и говориле о проблемима са којима се свакодневно сусрећу. Пројекат су описали као искуство које мијења живот, са чиме се сложио и Жељко Волаш, предсједник Организације ампутираца УДАС из Бања Луке.

Њемачка има дугу историју пружања помоћи и финансирања пројеката хуманитарног деминирања и пројекта помоћи жртвама мина. Њемачка хуманитарна помоћ (Деутцхе Хуманитаре Хилфе) је 2021. године донирала преко ИТФ-а више од милион еура за пројекат ослобађања од мина и помоћ жртвама мина у БиХ.

Сретни смо и привилеговани што смо дио пројеката, који нас тјерају да схватимо колико је наш рад важан и колико може побољшати свакодневни живот људи. Још једном, желимо да се захвалимо њемачкој влади на њиховој континуираној подршци која мијења живот.

Извор: ww.itf.si


Објављено

у

од

Ознаке: