Приручник “Кратке упуте за побољшање приступачности wеб-страница базираних на WordPress платформи”

Приручник “Кратке упуте за побољшање приступачности wеб-страница базираних на WоrdPress платформи” има за циљ да понуди конкретне упуте за побољшање одређених сегмената приступачности wеб страница у WоrdPress-у, као најраширеније платформе у изради wеб-страница.

Поред упута за WорrdPress платформу, оквирно су наведене и напомене за “цустом-маде” платформе. У овом примјеру кориштена је WоrdPress 5.8 верзија, која је у тренутку писања ових смјерница задња актуелна верзија, Језичка верзија је енглеска као и сви пратећи графички елементи.

За WоrdPress постоји велики број плуг-ин-ова за приступачност који раде раде без преправљања постојећег кода ваше wеб странице, међутим нису замјена за усклађеност са WЦАГ 2.1. али ће вашу wеб страницу учинити лакшом за кориштење особама с различитим врстама инвалидитета.

Креирали смо кратки видео туториал са јасно наведеним корацима за инсталацију плуг-ин-а за приступачност. Видео је доступан на линку

За детаљне упуте на који начин ускладити приступачност wеб-страница, неовисно од платформе на којој су израђене, погледајте Смјернице за приступачност wеб садржаја WЦАГ 2.1 које су развијене од стране Иницијативе за wеб приступачност

Израда приручника је једна од препорука “Анализе приступачности wеб-страница кључних институција власти у Босни и Херцеговини за особе са инвалидитетом и усклађеност са европским регулативама о приступачности” која је настала у децембру 2020. године у оквиру пројекта “Заједнице различитих, али равноправних грађана” који финансира Европска унија а имплементира Организација ампутираца “УДАС” у партнерству са Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука и Удружењем грађана “Нешто Више”.

Приручник можете преузети у наставку


Објављено

у

од

Ознаке: