Пост ковид рехабилитација

Према подацима Фонда здравтственог осигурања Републике Српске до сада је било преко 500 осигураника који су прележали корона вирус, за шта је Фонд здравственог осигурања Републике Српске издвојио око 740.000 КМ. Република Српска је прва у региону, а и међу првима у Европи, још у новембру прошле године омогућила продужену медицинску рехабилитацију и за осигуранике који су прележали инфекцију вируса корона, и то након болничког лијечења.

Рехабилитација се може одобрити у трајању до 28 дана и то на основу отпусног писма и одговарајуће дијагнозе, без комисијског одлучивања. Могућа је и обнова рехабилитације у трајању до 14 дана, о чему одлучује Комисија Фонда. Пост ковид рехабилитација се може спровести у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић“ и ЗТЦ “Бања Врућица“ Теслић, које за сада једине имају дозволу ресорног министарства за овај вид рехабилитације.

Према подацима Завода за физикалну медицину и рехабилиитацију “Др Мирослав Зотовић“ на програму пост ковид рехабилитације, до сада је боравило преко 20 ампутираца који су били смјештени на ампутирском одјелу и провели су постковид рехабилитацију. Како је наведено у Заводу “Др Мирослав Зотовић“ фокус рехабилитације је на пулмолошкој рехабилитацији, побољшању физичке кондиције и психосоцијалној подршци, с обзиром на чињеницу да пацијенти након пребољеле инфекције Цорона често имају заостале посљедице у виду респираторне дисфункције, сметње алвеоларне размјене гасова и смањења респираторне функције плућа.
Пост-КОВИД рехабилитацију може се провести на препоруку надлежног пулмолога коју добијате на отпусници приликом отпуста са болничног лијечења или током контролног прегледа. Такође, преглед пулмолога може се заказати у Заводу „Др Мирослав Зотовић“ путем сљедећих контаката. +387 51 348 444 локал 1726 Траписти и + 387 51 587 222 локал 24000 Слатина или путем емаил: pulmoloskarehab.zotovic@gmail.com

Фонд здравственог осигурања Републике Српске све док траје ванредна ситуација финансира здравствену заштиту за све грађане, и осигуране и неосигуране, у јавним установама и даље није потребно да се овјерава здравствена књижица. Такође, обољели од корона вируса су ослобођени плаћања партиципације, те све услуге које спадају у обавезно здравствено осигурање за њих финансира у потпуности ФЗО.


Објављено

у

од

Ознаке: