Prihvaćena Informacija o sprovođenju Strategije protivminskog djelovanja Bosne i Hercegovine 2018. – 2025. godina

Na 10. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, održanoj 7.12.2020.godine, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović, upoznao je sve članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i ostale prisutne učesnike sjednice, o sprovođenju Strategije protivminskog djelovanja Bosne i Hercegovine za period 2018. – 2025. godina.

Tokom svog izlaganja, gdin Obradović je naveo sve do sada sprovedene aktivnosti koje se odnose na izradu zahtjeva za produženje rokova prema Konvencijama o zabrani PP mina i kasetne municije, rezultate projekta Opšta procjena minski sumnjivih područja u BiH, te izrade nove web orijentisane baze podataka, koja će zamijeniti postojeći sistem i povećati dostupnost i transparentnost podataka o protivminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini.

Sve navedene radnje, kao i okolnosti nastale postojećom epidemiološkom situacijom u zemlji i svijetu, te tok izdvajanja planiranih finansijskih sredstava, imale su značajan uticaj na realizaciju strateških i operativnih ciljeva u prethodne dvije godine implementacije Strategije, čija je revizija planirana za 2023.godinu.

Izvor: www.bhmac.org


Објављено

у

од

Ознаке: