Састанак са министром рада и борачко инвалидске заштите о пројекцији буџета за 2021. годину

Министар рада и борачко-инвлаидске заштите Душко Милуновић наставио је данас у Бањалуци разговоре о пројекцији буџета за 2021. годину са представницима невладиних организација проистеклих из отаџбинског рата, које имају статус од посебног интереса за Републику Српску.

Министар је данас, у одвојеним сусретима, разговарао са делегацијом Организације ампутираца Удас, коју је предводио предсједник Жељко Волаш, док је предсједник Анђелко Носовић предводио делегацију Савеза логораша Републике Српске.

Министар Милуновић је поновио опредјељење Владе Републике Српске да, као и досад, без обзира на тешку економску ситуацију изазвану пандемијом корона вирусом у Републици Српској, али и цијелом свијету, примања корисника борачко-инвалидске заштите морају имати приоритет у пројекцији новог буџета. Истакао је да је Влада Републике Српске обезбиједила редовну исплату свих примања корисника борачко-инвалидске заштите за ову годину, те да ће, како је нагласио, то бити основни циљ и у пројекцији буџета и за 2021. годину. Подсјетио је да су инвалиднине од 2013. до 2020. године расле укупно за 17,3 посто, да су уведена нова права за борце, те да се, у оквиру могућег, увијек проналази могућност за унапређење положаја борачке популације.

Представници Удаса су посебно изразили захвалност Влади, а нарочито минстру Милуновићу, због одлуке уназад три године о новом, по ампутирце далеко повољнијем, начину кориштења средстава за набавку ортопедских помагала. Могућност да средства, која лично добију, искористе за набавку ортопедских помагала према сопственом избору произвођача, нагласили су, нема нико у земљама у окружењу. Сматрају да ће за наредну годину бити неопходно да се обезбједа већа средства јер, послије три године, почиње нови циклус набавке ортопедских покмагала. Указали су на чињеницу да један број корисника није искористио дату могућност због неинформисаности, али и чињеницу да су неки, прије доношења одлуке, већ били набавили протезу/помагало на стари начин, преко Фонда здравственог осигурања.

Захвални су Влади Републике Српске на помоћи да се кроз Закон о здравственом осигурању, свим ампутирцима омогући бањска рехабилитација на годишњем нивоу, као и бесплатно кориштење аутопута за особе са инвалидитетом. Захтјевају помоћ Владе према институцијама БиХ како би им се омогућио увоз скупљих аутомобила, јер поједини инвалиди захитјевају специјализована моторна возила, чија вриједност прелази 30.000 КМ, колико је актуелни лимит.

Министар Милуновић и наредних дана разговараће на тему буџета за наредну годину са представницима преосталих организација од јавног интереса проситеклих из отаџбинског рата, након чега ће о резултатима обавијестити Владу Републике Српске.


Објављено

у

од

Ознаке: