„Планинарски изазов преживјелих од мина” као подршка промоцији права особа са инвалидитетом и напора на елиминацији негативног утицаја мина у БиХ

„Планинарски изазов преживјелих од мина” као подршка промоцији права особа са инвалидитетом и напора на елиминацији негативног утицаја мина у БиХ одржаће се током викенда 3. и 4. октобар 2020. године у оквиру којег је планиран успон десетак ампутираца – преживјелих од мина на највиши планински врх у БиХ, Маглић.

Организације ампутираца УДАС у партнерству са Хелсиншким парламентом грађана Бања Луке и Удружењем грађана “Нешто Више”, реализује пројекта “Заједнице различитих, али равноправних грађана”, који је финасиран од Европске уније. Пројекат има за циљ да повећа укљученост организација цивилног друштва у процесу европских интеграција БиХ у домену социјалне инклузије с посебним акцентом на права и недискриминацију особа са инвалидитетом (ОСИ).

У оквиру пројекта покрећемо кампању “Равноправно-различити” која интегрира читав низ активности у цилљу промоције права ОСИ, посебно укључујући жртве мина и жене са инвалидитетом. Једна од активности коју најављујемо је успон на Маглић, највиши планински врх Босне и Херцеговине, коју смо симболично назвали „Планинарски изазов преживјелих од мина“. Као што знате, површина територије контаминиране минама и експлозивним средствима заосталим из рата износи 965 км² и угрожава сигурност и животе 517.000 људи, док број од преко 8.000 жртава мина се сваке године повећава усљед нових минских инцидената са људским жртвама.

„Планинарски изазов преживјелих од мина“ је специфична активност која промовише капацитете и права преживјелих од мина и позива надлежне институције у БиХ, као земље посебно погођене минама, да испуне преостале обавезе из Конвенције о забрани мина које се тичу подршке у рехабилитацији и интеграцији жртава мина, као и да очисти и преда на употребу локалној заједници преостале контаминиране територије до 2025. године најкасније.

Десетак ампутиараца-преживјелих од мина из БиХ планира успон на Маглић током викенда 3. и 4. октобра ове године. Иницијатива је потекла од самих корисника пројекта у периоду када управо обиљежавамо 23 године од усвајања Конвенције о забрани мина, који су сматрали да властитим примјером требају допринијети да питање елиминације негативног утицаја мина у БиХ коначно добије свој епилог. Такођер су прихватили слоган “БиХ без мина, баријера и жртава до 2025. године”, који је промовисан и подржан Стратегијом противминског дјеловања у БиХ 2018-2025”, као циљ који најбоље рефлектује њихово размишљање.

Позивамо представнике медија да нам се придружите и извјестите о овом догађају, било као дио тима који ће у суботу, 3. октобра, ујутро кренути на врх Маглића или да посјетите екипу преживјелих од мина која ће боравити у хотелу ‘’Младост’’ на Тјентишту и придружите нам се на заједничкој вечери у петак, 2. октобра, или у суботу, 3. октобра. Молимо да нас контактирате уколико имате додатних питања путем телефона: 051 439 239 или емаила: info@udas.rs.ba


Објављено

у

од

Ознаке: