Подршка за 72 породице жртава мина у БиХ

Прехрамбени пакети за 72 корисника, жртве мина и друге особе са инвалидитетом испоручени су у 14 општина/градова у БиХ (Бања Лука, Добој, Бијељина, Требињу, Источно Сарајево, Дервента, Приједор, Градишка, Доњи Вакуф, Сарајево, Травник, Мостар, Бихаћ и Завидовићи). Дистрибуција прехрамбених пакета реализована је уз подршку регионалних удружења ампутираца у Републици Српској и координатора у Федерацији БиХ.

Прехрамбене пакете обезбиједила је Организација ампутираца УДАС у оквиру пројекта ‘’Оснаживање жртава мина у вријеме ЦОВИД19’’ којег финансира ИТФ Словенија уз подршку Републике Кореје.

‘’Помоћ ми много значи. Ово је први пут да се мене неко сјетио, хвала свима који су помогли. Тешко се живи, имам мало баште, али све је иначе скупо па је свака помоћ добродошла,’’ каже корисница Умија из Травника.

Током појаве пандемије вируса корона Организација УДАС у сарадњи са регионалним удружењем ампутираца у Републици Српској и координатора у ФБиХ успоставила групе узајамне подршке у 14 локалних заједница у БиХ. Групе узајамне подршке су формиране са циљем лакшег приступа потребним информацијама, пружању подршке и охрабрења међу особама које се налазе у истој или сличној ситуацији, а представљају мјесто гдје особе са заједничким проблемима и потребама могу да размјене искуства, помогну једни другима у тешким тренуцима и тако сачувају здравље и остваре добробит за све чланове. Стање са терена током пандемје вируса корона и рад са корисницима кроз групе узајамне подршке указала је на потребу да се особама са инвалидитетом који се налазе у стању социјалне потребе и тешког материјалног стања додјеле прехрамбени и хигијенски пакети.

Корисник Славиша из Добоја приликом додјеле прехрамбених пакета изјавио је ‘’Пошто сам нарушеног здравственог стања, купујем стално лијекове без којих не могу да живим, а у ово тешко вријеме свака помоћ и подршка је добро дошла и захвалан сам на помоћи свима који су ми помогли’’.

Након додјеле пакета хране у наредном периоду биће обезбјеђени хигијенски пакети за жртава мина и друге особе са инвалидитетом у Босни и Херцеговини чију ће набавку бити обезбјеђена средствима Европске уније уз подршку ИТФ Словенија и подршке Републике Кореје.


Објављено

у

од

Ознаке: