Pčelarstvo u rehabilitaciji i oporavku žrtava mina

Povodom obilježavanja 20. maja Svjetskog dana pčela, prilika je da se skrene pažnja na suštinsku ulogu pčela i ostalih oprašivača u zdravlju ljudi i planete. Pčelarstvo takođe predstavlja odličnu aktivnost koja može osnažiti ranjive društvene skupine, posebno žrtve mina i druge osobe sa invaliditetom, istovremeno uspostavljajući stabilne prihode i poboljšavajući njihov kvalitet života. Bavljenjem pčelarstvom pored prihoda koje mogu da ostvaruju, osobama sa invaliditetom pomaže u rehabilitaciji od traumatske povrede gubitka dijela ekstremiteta.

Organizacija UDAS Banja Luka u okviru programa ekonomske podrške svake godine podržava male biznise žrtava mina među kojima su i mali biznisi u pčalerastvu iz razloga što se ova vrsta biznisa pokazala uspješna u oporavku žrtava mina i ostvarivanju prihoda u porodici.

Petar Šumić, (54) iz Žepča, Zeničko – Dobojski kanton, Federacija BiH je žrtva mine. Živi u seoskom domaćinstvu sa suprugom i dvoje djece. “Pčelarstvom se bavim 15 godina. Imam 12 pčelarskih društava. Pčelarstvom sam se počeo baviti iz hobija, a kasnije je to prešlo u neku vrstu terapije, jer bavljenje pčelarstvom me smiruje, opušta i djeluje pozitivno na moju psihu. Boravak među košnicama i pčelama mu daje energiju i sve svoje probleme zaboravim dok radim sa njima. Med prizvodim za svoju porodicu, a zavisno od godine i od količine koju pčele proizvedu, proizvode prodajem i ostavrujem prihode u porodici“, izjavio je Petar.

Pčelarstvo je sjajan način da se izgradi stabilan prihod u domaćinstvu i poboljša kvalitet života. To zahtijeva minimalna početna ulaganja i stoga nudi odličnu mogućnost zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Predrag Marić (43) iz Laktaša, Republika Srpska, kao deminer stradao je prilikom obvaljanja posla deminiranja. “Pčelarstvom ne može da se bavi neko ko ne voli pčele, i generalno rad sa živim bićima. Ja volim rad sa pčelama. Pčelarstvom se bavio moj otac, i ja sam odlučio da preuzmem taj posao. Imam opremu za pčele iako uvijek ima prostora da se kupi dodatna oprema. Prinos od pčela zavisi od vremenskih uslova, te se nadam da ću uspjeti proširiti broj društava u narednom periodu. Za sada proizvode imam samo za sebe i porodicu, ali se nadam da ću u budućnosti ostvariti prinose koje ću moći da plasiram na tržištu i ostvarim prihode,“ izjavio je Predrag Marić.

Na Svjetski dan pčela, prilika je da se zahvalimo ovim vrednima insektima na blagu koje nam daju kao i na doprinosu u procesu rehabilitacije koju ostvaruju žrtve mina bavljenjem pčelarstvom i boravkom među košnicama i pčelama.


Објављено

у

од

Ознаке: