Бољи животни услови и могућности за жртве мина широм БиХ

Европска унија је стратешки партнер Босне и Херцеговине у уклањању мина те континуирано пружа подршку за опоравак жртвама мина. Европска унија је до сада уложила више од 46 милиона еура да помогне Босни и Херцеговини уклонити пријетње од мина и промовисати инклузивне политике за особе са инвалидитетом, укључујући жртве мина и њихове породице.

Упркос упозорењима о опасностима, због лоших економских услова, грађани широм земље често ризикују властите животе уласком у та подручја ради скупљања металног отпада или сјече дрва. Континуирана сарадња између Европске уније и локалних партнера омогућава одржива рјешења за најрањивије категорије како би побољшали услове живота за њих и њихове породице.

„Ово је једини озбиљни пројекат до сада који је одговорио на наше потребе. Овај пројекат ме охрабрио да вјерујем у себе и да побољшам своју финансијску ситуацију. Уз донирани култиватор сада се могу бавити пољопривредом и издржавати своју породицу,“ рекао је Боро Радишковић, који је приликом уласка на неозначено минирано подручје задобио тешке повреде.

Кроз бројне пројекте које је подржала Европска унија, око 350 жртава мина и њихове породице добиле су подршку у развоју малих компанија у 30 општина широм Босне и Херцеговине, тиме доприносећи њиховом друштвеном добростању као и подржавању економског развоја земље.

„Значајна финансијска средства су обезбијеђена за подршку жртвама мина и особама с инвалидитетом, што је заправо и било циљ овог пројекта. Стварамо боље животне увјете за жртве мина и њихове породице, али такођер радимо на друштвеном политикама како би осигурали основна социјална права најрањивијих група,“ рекао је Гианлуца Ваннини, шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Током представљања конкретних резултата пројекта којег је подржала Европска унија „Зарадити, а не добити“ у Сарајеву, истакнуто је да је обезбијеђена обука у развоју пословне идеје за 101 жртву мина, док је њих 69 добило бесповратна средства за реализацију својих идеја. Пројекат у вриједности од 403,000 еура представља наставак континуиране подршке пословног оспособљавања и социјалне инклузије најрањивијих грађана широм Босне и Херцеговине.

Сложивши се да је неопходна даља сарадња између одговорних министарстава, кантоналних и локалних власти како би се спровеле политике за превенцију будућих незгода и унапрјеђење могућности за запошљавање особа са инвалидитетом, учесници конференције су истакли да будући напори захтјевају високи ниво посвећености свих укључених у овај процес.

Извор: http://europa.ba/?p=67437


Објављено

у

од

Ознаке: