Приступачност у пчеларству – пчеларство с циљем оснаживања жртава од мина

Пчеларство је сјајан начин да изградите стабилан приход у домаћинству и побољшате квалитету свог живота. Потребна су мала улагања и не захтијевају сложене технологије за покретање, јер се могу користити локални изворни материјали. Генерално, пчеларство је изузетно погодно за ситне пољопривредне активности у мјестима у којима су капитални и технолошки ресурси ниски. Пчеларство зато нуди бројне могућности запошљавања за особе са инвалидитетом, јер се темељи на раду код куће.

Те су чињенице родиле идеју оснаживања жртава мина пчеларством, што је покренула крајем прошле године хуманитарна организација ИТФ из Словеније, Министарство пољопривреде, шумарства и прехране и Словенска пчеларска академија.

У сурадњи са Удружењем параплегичара Помурја и Прлекије, Удружењем параплегичара Словеније 21. јануара 2020. године, Андреј Север, зачетник идеје приступачности пчеларству у Словенији, организовао је обилазак првог пчеларског објекта у Словенији, прилагођеног особама са инвалидитетом.

Састанку су присуствовали представници Удружења параплегичара Прекмурја и Прлекије, Удружења параплегичара Словеније, Министарства вањских послова РС и Министарства пољопривреде, шумарства и прехране РС, као и иницијатори и организатори скупа: представници хуманитарне организације ИТФ, Словенске пчеларске академије, Секције за пчеларе, представници жртва мина из Босне и Херцеговине из Организације УДАС.

Након уводног поздрава и презентације идејног пројекта Словенске пчеларске академије и хуманитарне организације ИТФ, Приступачност у пчеларству – пчеларство с циљем оснаживања жртава од мина, учесници састанка разгледали су први пчелињак који је прилагођен корисницима инвалидских колица.

На састанку су дефинисане многе идеје за даљњи рад и умрежавање на пољу преношења знања о пчеларству у међународном окружењу. Већ ове године договорен је развој и практична реализација двогодишњег пројекта МС и ИТФ у Бањој Луци, паралелну обуку инструктора пчеларства са инвалидитетом у оквиру проблема усмјереног на СФА у Мурској Соботи, повезаност приступачности у апитуризма (туризам на бази пчелињих производа) и успостављање добре сарадње пчелара са инвалидитетом у Словенији и жртава мин БиХ.


Објављено

у

од

Ознаке: