Осло: Завршена конференција о забрани употреба мина

Четврта Ревизијска конференција о забрани употребе, производњи и складиштења мина одржана је у Ослу од 25.до 29. новембра 2019. године. На конференцији је учествовало више од 700 учесника, укључујући 12 земаља које нису потписнице Уговора и тридесетак међународних и невладиних организација. Државе су у више наврата примијетиле огроман успјех Уговора који помаже да се уклоне проблеми које проузрокују мине.

Главни исходи докумената са Конференције били су Акциони план Осла и Политичка декларација из Осла. Снажан и свеобухватан акциони план садржи 50 тачака које ће водити рад држава странака у наредних пет година.

„Морамо завршити посао чишћења до 2025. и окончати нове жртве од овог оружја до 2025. године“, рекао је директор ИЦБЛ-а Хецтор Гуерра. „Акциони план из Осла ово може остварити кроз јаку политичку посвећеност и адекватно финансирање. Ово је вријеме за државе које показују своје чврсто опредјељење за свијет без мина “, рекао је.

„Сви ми овдје смо доказ снажне глобалне посвећености свијету без мина; без обзира на којем језику говорите или из које земље потичете ”, рекли су у заједничком обраћању. „Наша генерација је спремна помоћи завршити посао ослобађања од мина, а очекујемо да ћете и ви као представници више од 100 земаља подузети све напоре потребне за постизање овог циља до 2025. године“.

Тридесет двије младе жене из 18 земаља учествовале су Ревизијској конференцији у склопу делегације ИЦБЛ-а и придружиле су се предсједништву Конвенције на церемонији затварања.

Током дана затварања конференције, министар вањских послова Норвешке предао је Судану предсједништво Конвенције.

Izvor:www.icbl.org


Објављено

у

од

Ознаке: