Годишњи извјештај о забрани употребе мина за 2019. годину

Уочи одржавања Четврте Ревизијске конференције Конвенције о забрани употребе мина која се одржава од 25 – 29. новембра у Ослу, Ландмине Монитор је објавио Годишњи извјештај за 2019. годину који се односи на забрану употребе, производње, трговине и складиштење залиха мина у свим земљама свијета, а такођер укључује информације о загађењу, уклањању, жртавима, помоћи жртвама и подршци за уклањање мина.

Укључујући 20-годишњи преглед, извјештајно раздобље обухваћено овим извјештајем је календарска 2018. година, као и информације до новембра 2019. кад је то могуће. Упркос успјесима Уговора о забрани мина, растући трендови страдања и даље постоје. У 2018. години Ландмине Монитор је забиљежио 6.897 људи који су убијени или повређени од мина.

Ревизијска конференција у Ослу је прилика и обавеза државама чланицама Конвенције о забрани мина да се осврну на напредак постигнут након Треће ревизијске конференције одржане 2014. године у Мапуту и јасно представе на који начин ће спровести преостале обавезе из Конвенције о забрани мина чим прије, а најкасније до 2025. године. Делегација Босне и Херцеговине присуствује на конференцији у Ослу јер је за Босну у Херцеговину ово важан догађај имајући у виду огромне изазове с којима се суочава у реализацији преосталих обавеза из Конвенције о забрани мина и потребу да то јасно комуницира државама чланицама.

У наставку можете погледати комплетан извјештај Landmine-Monitor-2019-WEB-Final.pdf


Објављено

у

од

Ознаке: