Брошура за медијске раднике

Поводом Међународног дана менталног здравља који је обиљежен 10.10.2019. године у Влади Републике Српске, Министарство здравља и социјалне заштите објавило је Брошуру за медијске раднике: Превенција суицида. У брошури се налазе корисне препоруке за медијско извјештавање и утицај медија на суицидно понашање.

Фактори који утичу на суицид, као и на превенцију суицида изразито су сложени и нису потпуно схваћени. Међутим, постоји све више доказа да медији могу у великој мјери помоћи активностима на превенцији суицида или их пак значајно отежати. Препоруке које се о превенцији суицида дају у медијима морају бити прилагођене како традиционалним тако и дигиталним медијима и требају циљати на што је могуће већи број људи. Посебна карактеристика дигиталних медија јесте да врло брзо шире информације, што значи да их је теже пратиити и контролисати.

У брошури Превенција суицида за медијске раднике приказани су тренутно доступни докази о утицају медија и медијског извјештавања о суициду те информације за медиијске раднике о начину извјештавања о суициду и препознавању тренутака када о суициду треба извјештавати на основу његове привлачностии за медије. Брошура даје и приједлоге како на најбољи начин осигурати тачно, одговорно и правилно медијско извјештавање, примјењиве у традиционалним и дигиталним медијима.

Брожуру Превенција суицида можете погледати у наставку Prevencija suicida. Brosura za medijske radnike.pdf


Објављено

у

од

Ознаке: