Одржана друга радионица на тему “Инклузивно запошљавање особа са инвалидитетом: Изазови и бенефити“

Јуче је у Бања Луци одржана једнодневна радионица на тему “Инклузивно запошљавање особа са инвалидитетом: Изазови и бенефити”. Овога пута јавни позив на радионицу је био упућен потенцијалним послодавцима из локалних самоуправа и државних институција, те невладиним организацијама којима није примарни циљ рад са особама са инвалидитетом.

Радионицу је водила Јелена Бацковић, активистица у пољу људских права особа са инвалидитетом, а преко 20 учесника и учесница придружило нам се из Дервенте, Грачанице, Бихаћа, Приједора, Бања Луке, Модриче, Градишке, Добоја, Добој Истока, Сарајева и Мостара.

Потенцијални послодавци у процесу инклузивног запошљавања чули су из прве руке о митовима који прате особе са инвалидитетом, о грешкама у комуникацији те о правилном комуницирању са особама са инвалидитетом, те о неправилној терминологији у законима, медијима и установама коју што прије треба коригирати. Говорило се о праксама за квалитетну објаву огласа за посао и исправним начином комуникације послодавца са кандидатом за посао који је особа са инвалидитетом. Упоредили су се потицаји и стимуланси који прате запошљавање особа са инвалидитетом у Федерацији БиХ и у Републици Српској, те се говорило о нејасноћама и разликама у приступима, као и о процесу аплицирања за остваривање средстава.

Радионица је приведена крају представљањем мотивирајућих примјера добре праксе запослених особа са инвалидитетом, али и самих послодаваца из различитих мјеста Босне и Херцеговине, а завршен је приједлозима учесника шта ставити у приручник за послодавце који би жељели упошљавати особе са инвалидитетом.

Активност је реализована у оквиру пројекта “Заједнице различитих, али равноправних грађана” којег финансира Европска унија, а реализују Организација УДАС, Нешто Више и Хелсиншки парламент грађана Бања Лука.


Објављено

у

од

Ознаке: