Преживјели од мина јачају ЦБР програме у локалним заједницама

Услуге физикалне рехабилитације и менталног здравља су од кључне важности за све који се опорављају од различитих физичких или психичких трауматских догађаја. Повећан број корисника ових услуга након рата је наметнуо потребу успоставе програма рехабилитације у заједници (ЦБР – цоммунитy басед рехабилитатион) у примарној здравственој заштити у преко 60 локалних заједница у широм БиХ.

Европска унија је препознала важност рехабилитације за цјелокупно благостање преживјелих од мина и укључила је овај елемент у садржај пројекта. Пројект „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“, који имплментирају Wорлд Висион и Организација ампутираца УДАС, поклања посебну пажњу подизању капацитета упосленика центара за ментално здравље и центара за физикалну рехабилитацију из 11 пројектних општина. Током тродневне радионице, особље рехабилиатацијских центара се упознало са кључним изазовима са којима се сусрећу преживјели од мина у процесу њихове рехабилитације и интеграције и корисности пеер подршке, односно искуства преживјелих у подршци опоравку других преживјелих.

У периоду од фебруара до јуна 2019. године, Wорлд Висион и УДАС су организовали 9 састанака групе подршке жртавама мина у различитим општинама. Циљ је био увести концепт пеер подршке и начин рада у постојеће програме рехабилитације у заједници.

У свим општинама, почевши од Босанске Крупе, Бихаћа, Велике Кладуше, преко Чајнича, Добоја, Зворника, Коњица, Травника, па све до Лукавца, свједочили смо ентузијазму преживјелих од мина да партиципаирају у групама подршке и спремности рехабилитацијских центара за укључивање пеер подршке у њихове редовне услуге. Преко 60 преживјелих од мина и 30 упосленика из центара за ментално здравље, центара за физикалну рехбалитацију и центара за социјални рад су учествовали у догађајима које је промовирао пројекат.

Са задовољством слушамо преживјеле и рехабилитацијске професиналце који дијеле своја искуства о пеер подршци и групној терапији. Особље центара за ментално здравље из Велике Кладуше и Добоја подсјећају да су имали одређено искуство у организовању група подршке за преживјеле од мина у сарадњи са локалним удружењима ампутираца и једногласно тврде да „преживјели који су остварили напредак у својој рехабилитацији су компететни да своје искуство и вјештине пренесу на друге.“ Њихове колеге из Травника говоре о свом искуству у подршци групи рудара – преживјелих несреће у руднику угља.

Рихард Скопљак, преживјели из Бихаћа, на једностван начин објашњава позитиван терапуетски ефекат емпатије и подршке од колеге који је прошао кроз истовјетне изазове и успјешно се опоравио. „Страдао сам као 20-годишњак и релативно добро прихватио губитак, али сјећам се неких мојих вршњака који то нису. Њихови родитељи су их доводили код мене да разговарамо. И разговарали смо о обичним, свакодневним стварима. Ово је помогло некима од њих да постепено поврате своје сампопуздање и да се фокусирају на властиту рехабилитацију“. Рихард је недвојбено истакао вјештине слушања као кључни услов за преживјелог да постане пеер помагач и да послужи као примјер преживљавања и отпорности другим преживјелима које се могу угледати на њега.

Преживели се суочавају са различитим изазовима у неким општинама. Мала општина Чајниче, има релативно велики број преживјелих, којиима недостају основне инфомације које се тичу права на протетичка помагала и бањског лијечења. Са посебним занимањем слушају свог колегу преживјелог Жељка Волаша из УДАС-а који дијели информације о правима преживјелих.

Елхарун Селимовић, искусни клинички психолог из Центра за ментално здравље Коњиц, укратко сумира своје разумјевање пеер подршке: „Слушајући данас преживјеле од мина – моје суграђане из Коњица, видим да њихово искуство успјешног опоравка може бити корисно и у другим ситуацијама опоравка од трауматског искуства. Прво су се морали суочити с чињеницама и прихватити промијењену реалност, потом су одлучили кренути даље и направити план како да то и ураде, повезали су с другима – јер нико не успјева сам – и подржали су друге те тако дали свој допринос развоју заједнице.“

Wорлд Висион и УДАС користе пеер подршку у својим програмима. Wорлд Висион користи пеер подршку као алат за обуку пеер помагача у превенцији насиља у школи и заједници, а УДАС за оснаживање ампутираца и других особа са инвалидитетом. Обе организације имају искуство из прве руке с пеер подршком и увјерене су да је укључивање преживјелих у промоцију и побољшање локалних рехабилитацијских услуга добра пракса која ће се даље развијати овисно о локалном контексту.

Пројект је успио спојити здравствене професионалце и преживјеле да промовирају услуге менталног здравља и учешћа преживјелих у побољшању локалних рехабилитацијских услуга кроз координирану акцију. Локални центри за ментално здравље су показали велико занимање за интегрирање пеер подршке као свој редовни програм психосоцијалне подршке. Сада су на добром путу да унаприједе координацију с другим релевантним институцијама у локалним заједницама и да идентифицирају и изграде капацитет најпогоднијих преживјелих као пеер помагача како би имали у потпуности функционалне услуге пеер подршке.

Пише: Амир Мујановић


Објављено

у

од

Ознаке: