Расписан Јавни позив за бањску рехабилитацију борачке популације

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске објавило је данас јавни позив за подношење захтјева ради упућивања 568 ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата у бањско-климатске здравствене установе. Рок за достављање захтјева је 15 дана од дана објављивања јавног позива.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић је појаснио да се на јавни позив могу пријавити ратни војни инвалиди од прве до десете категорије и чланови породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског којима је бањска рехабилитација неопходна за наставак лијечења и опоравак у складу са Пројектом бањске рехабилитације. Он је рекао да је предмет пријаве потреба за медицинском, односно физикалном рехабилитацијом једног броја ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Лијечење, односно рехабилитација у бањско-климатским установама обухвата смјештај корисника, љекарски преглед приликом пријема, израду плана и програма рехабилитације за сваког корисника посебно, одређивање физикалне и балнеотерапијске процедуре, стални медицински надзор, љекарски преглед на отпусту са отпусницом, исхрану од три оброка, остале видове рекреације и туристичко-рекреативне садржаје.

Пријаву путем захтјева у писаној форми могуће је поднијети органу управе надлежном за борачко-инвалидску заштиту у локалним заједницама.

Уз захтјев је потребно приложити рјешење надлежног органа о статусу ратног војног инвалида или члана породице погинулог борца, рјешење надлежног органа о категоризацији борца и налаз и препоруку надлежне здравствене установе о неопходности бањске рехабилитације не старији од шест мјесеци од подношења захтјева за кориштење бањске рехабилитације.

Право на бањску рехабилитацију у 2019. години немају лица која су то право користила у склопу Пројекта бањске рехабилитације у претекле три године, као и ратни војни инвалиди ампутирци и параплегичари који су у истом периоду бањску рехабилитацију користили путем Фонда здравственог осигурања Српске.

Пројекат бањске-рехабилитације трајаће од 1. априла до 30. септембра и одвијаће се у смјенама, а корисници ће у бањама боравити 10 дана.

Влада Српске је у фебруару дала сагласност за реализацију овог пројекта у 2019. години којим ће бити обухваћено 600 корисника, а у ту сврху је одобрено 300.000 КМ.

Пројектом бањске-рехабилитације је од 2006. до 2018. године обухваћено 7.658 корисника, а за те намјене је издвојено 3,8 милиона КМ.

Текст Јавног позива бањске рехабилитације можете преузети у наставку Javni poziv za banje 2019.doc

Извор: www.vladars.net


Објављено

у

од

Ознаке: