Обиљежавање напретка и обнављање преданости у постизању циља “БиХ без мина” до 2025. године

Данас обиљежавамо 20 година од ступања на снагу Конвенције о забрани противпјешадијских мина (Конвенција), свеобухватног одговора међународне заједнице на хуманитарне проблеме изазване противпјешадијским минама. Конвенција је усвојена у Ослу 18. септембра 1997. и отворена за потписивање у Оттаwи 3. и 4. децембра 1997. године на свечаности на којој је учествовао велики број свјетских лидера. Конвенција је ступила на снагу 1. марта 1999. године.

У међувремену, 164 државе су ратификовале или приступиле Конвенцији, укључујући огромну већину држава које су угрожене противпјешадијским минама. Босна и Херцеговина (БиХ) је постала држава чланица Конвенције 1. марта 1999. године.

Захваљујући интерној мобилизацији и повећаној међународној подршци, БиХ је уништила комплетне залихе противпјешадијских мина и направила значајан напредак у погледу чишћења минираних подручја и осигурања подршке жртвама мина у протеклих двадесет година.

Због огромне површине контаминиране територије, мине и експлозивна средства заостала из рата и даље угрожавају сигурност и животе 545.000 људи. Тренутно више од 8.000 жртава мина користи различите видове подршке, међутим листа страдалих од мина сваке године постаје све дужа. Ова трагедија би требала престати сада!

БиХ настоји да одговори на глобални позив држава потписница Конвенције симболично названим “Заврши посао!” (“Финисх тхе јоб!”) да што прије, а најкасније до 2025. године, испуни преостале обавезе из Конвенције. То се односи на обавезу да пружи подршку у рехабилитацији и интеграцији жртава мина, као и да очисти и преда на употребу преостале контаминиране територије. Како би подржао овај амбициозни циљ, Вијеће министара је у јануару ове године усвојило државну Стратегију противминског дјеловања 2018-2025, планирајући постизање крајњег циља “БиХ без мина” до 2025. године.

Невладина организација World Vision и њен партнер Организација ампутираца “УДАС” доприноси овом циљу кроз проведбу пројекта “Интегрирана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ”, који финансира Европска унија и који има за циљ економску и друштвену интеграцију 200 жртвама мина и њихових породица у 11 минама угрожених општина у БиХ.

Искористимо моментум глобалног 20-годишњег дјеловања према “свијету без мина” како бисмо обновили преданост и удружили напоре у постизању “БиХ без мина” до 2025. године.


Објављено

у

од

Ознаке: