“Изазови Босне и Херцеговине на путу завршетка процеса деминирања“

Организација УДАС Бања Лука уз подршку Међународне кампање за забрану мина (ИЦБЛ) организује округли сто на тему ‘’Изазови Босне и Херцеговине на путу завршетка процеса деминирања“. Округли сто ће се одржати 13.12.2018. године (четвртак) са почетком у 10.00 часова у хотелу Гранд, улица Мухамеда еф. Панџе бр. 7, Сарајево.

Округли сто се организује поводом објављивања годишњег извјестаја “Ландмине Монитор 2018“ који је публикован 21. новембра 2018. године на wеб страници www.the-monitor.org од стране Landmine and Cluster Munition Monitor и Међународне кампање за забрану мина (ICBL- Internatiolan Campaign to ban Landmines). Ријеч је о извјештају који садржи информације о контаминацији мина, чишћењу минираних подручја, државама чланицама и потписницама Коалиције за забрану мина као и финансијским средствима издвојеним за ову намјену.

Како би се размијенила искуства свих кључних носилаца активности у процесу деминирања и помоћи жртвама мина, округли сто ће бити прилика да се дефинишу препоруке како би БиХ завршила обавезе до 2025. године када је у питању процес деминирања као и да се повећа степен пружања подршке жртва мина у БиХ, те ојача сарадња и помоћ Босне и Херцеговине у процесу завршетка преузетих обавеза.

Босна и Херцеговина је међу првима потписала Конвенцију о забрани противпјешадијских мина, ратифициравши је 1998.године. Конвенција је за Босну и Херцеговину ступила на снагу 1. марта 1999.године, у вријеме када је Босна и Херцеговина постала држава чланица Отавске конвенције, за одговорношћу за чишћење мина, уништавање ускладиштених мина, помоћ жртвама мина, те сарадњу и помоћ. БиХ је своје обавезе везане за уништавање ускладиштених мина испунила 2007.године, након што је уништено 475,707 ускладиштених мина. Према Члану 5. Конвенције, Босна и Херцеговина је преузела на себе да уништи или осигура уништавање свих противпјешадијских мина на површинама под својом контролом или јурисдикцијом, што је прије могуће, али не касније од 1. марта 2009.године. Босна и Херцеговина је 26. марта 2008. године поднијела захтјев за продужењем рока за чишћење мина. Продужење је одобрено, а рок је одређен за 1. март 2019. године. БиХ је 25. априла 2018. године поднијела нови захтјев за продужење рока за чишћење мина у трајању од двије додатне године.

Уважавајући кључни значај медија у информисању јавности о питањима проблема мина и статуса жртава мина у Босни и Херцеговини желимо представнике медија детаљније упознати са важним питањима и изазовима Босне и Херцеговине на путу завршетка процеса деминирања у БиХ до 2025. године.

У складу са наведеним, позивамо све медијске куће да се одазову нашем позиву и дају значајан допринос у медијском извјештавању са наведеног догађаја.


Објављено

у

од

Ознаке: