Обиљежавање међународног дана дјетета

ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске вас позива да у уторак, 20. новембра у 11 часова и 3о минута будете дио обиљежавања Међународног дана дјетета. У склопу програма који Библиотека организује, посјетиоци ће имати прилику да послушају пјесме Селене Берић, које су дио едиције Један писац – једна књига.

Четрнаестогодишња Селена је најмлађа ауторка едиције у којој се представила избором пјесама под називом „Танка нит“. У својим стиховима пјесникиња посматра свијет, описујући га бритко и прецизно са много маште, хумора и често ироније. У исто вријеме је и надреални сањар јаве, како каже у једној од пјесама, дјевојчица која не жури да уђе у свијет одраслих, јер у њему види штошта нелогично и луцкасто. Сами називи неких од пјесама илустративан су увид у Селенин свијет: „Фејсбук ноћу“, „Стоп љубљењу на јавним мјестима“, „Продајем пубертет за било шта“, „Некад хоћу“, „Моје форе и моји фазони“, „Зашто људи воле само класичне ствари“ и друге.

Звучно издање обухвата ауторкин избор пјесама из збирке „Капутић“(2016) и нових пјесама. Књига траје 64 минута, подијењена је у 48 фајлова, од чега су 47 пјесме а посљедњи фајл је информација о ауторки. Уредница тонског издања је Драгана Божић.

Осим стиховима, Дан дјетета у Библиотеци ће бити употпуњен и са дјечијим цртежима и сликама које нам долазе из Школе цртања за дјецу са и без инвалидитета. Ову Школу покренула је 2007. године организација ампутираца УДАС Републике Српске с циљем да се на једном мјесту окупе дјеца са инвалидитетом, дјеца чију су чланови породице особе са инвалидитетом и дјеца без инвалидитета како би се промовисала различитост заснована на концепту поштовања људских права. О Школи цртања коју предводи путем теоријске и практичне наставе стручни кадар, а кроз коју је прошло више од 100 дјеце са и без њега узраста од 6 до 18 година, причаће представници организације УДАС који ће јасније приближити рад, концепт и мисију школе.

Овај празник установила је Генерална скупштина Уједињених нација 1954. године, након чега је, 5 година касније услиједила и Декларација о правима дјетета и Конвенција из 1989. године. Циљ обиљежавања овог дана је промовисање међусобне интеракције и разумијевања међу дјецом, те добробит дјеце у цијелом свијету. На овај дан се скреће и пажња јавности на обавезе друштва према дјеци, као и на актуелне проблеме са којима се дјеца суочавају.

Мото овогодишњег Дана дјетета је, Дјеца данашњице – Чувари сутрашњице (Children of Today – Our Keepers Tomorrow).


Објављено

у

од

Ознаке: