Женева: Састанак држава потписница Уговора о забрани мина

Седамнаести састанак држава чланица (17МСП) потписница Уговора о забрани употребе мина биће одржан у Женеви, Швајцарска, у периоду од 26. до 30. новембра 2018. године. Ријеч је о званичном састанку 164 државе уговорнице Конвенције о забрани употребе, складиштењу, производњи и преносу противпарничких мина и њиховом уништењу. 17МСП се одржава у складу са чланом 11 Конвенције и сходно одлукама Шеснаестог састанка држава чланица 2017. године.

Овим састанком (17МСП) ćе предсједавати Авганистан који се трудио да подстакне и друге државе, као и донаторе, да се активно ангажују у партнерствима ради убрзавања испуњавања циљева Конвенције.

17МСП ćе бити последња прилика за државе уговорнице да процијене напредак у постизању циљева Акционог плана Мапута прије него што се одржи Четврта конференција за ревизију Конвенције која ćе се одржати у новембру 2019. године. У том смислу, 17 МСП ćе размотрити тренутни статус спровођење Конвенције и постављање темеља за колективно размишљање о томе како осигурати да се Конвенција у потпуности примјењује како би на крају испунила очекивања оних које има за циљ заштитити, у складу с обавезама које су дале државе уговорнице у Мапуто + 15 декларацији.

17МСП ćе дати државама уговорницама и другима довољно времена да истакне своја постигнуćа и изазове у спровођењу кључних циљева Конвенције и њихових обавеза из Акционог плана из Мапута.

Више информација можете погледати на следећем линку: https://www.apminebanconvention.org/en/meetings-of-the-states-parties/17msp/


Објављено

у

од

Ознаке: