Годишњи извјештај о употреби касетне миниције 2017

Девети гошњи извјештај о употреби касетне минуције за 2017. годину објављен је на wеб сајту www.the-monitor.org . Користеćи Конвенцију о касетној муницији из 2008. године као свој главни референтни оквир, извештај покрива глобалне трендове у политици и пракси забране, истраживање и уклањање остатака касетне муниције, жртава касетне муниције и напоре да се гарантују права и задовоље потребе жртава касетне муниције.

Cluster Munition Monitor 2018 испитује како државе раде и колико се придржавају забране касетне муниције, обезбеђују очување остатака касетне муниције и пружају помоć жртвама ових неселективних оружја.

Cluster Munition Monitor обухвата политику забране касетне муниције, употребу, производњу, трансфер и складиштење у свакој земљи у свијету, а садржи и информације о контаминацији и активностима за очување касетне муниције, као и о жртвама и помоćи жртвама касетне муниције. Њен главни референтни оквир је Конвенција о касетној муницији, иако се разматра друго релевантно међународно право, укључујуćи и Конвенцију о правима особа са инвалидитетом.

Овај извештај припремили су Landmine и Cluster Munition Monitor, иницијатива цивилног друштва без преседана која пружа истраживање и праćење за Коалиција за заштиту од мина (ЦМЦ) и Међународна кампања за забрану копнених минама (ИЦБЛ). Извјештај о употреби касетне миниције издаје се сваке године од 1999. године од стране Међународне кампање за забрану мина (ИЦБЛ).

Босна и Херцеговина је 2008. године потписала Конвенцију о забрани касетне муниције. Године 2010. Конвенцију је ратификовала, а иста је ступила на снагу 01.03.2011. године.

Комплетан текст извјештаја можете преузети у наставку: Cluster-Munition-Monitor-2018_web.pdf


Објављено

у

од

Ознаке: