Њемачка издваја додатних 200.000 еура за подршку жртвама мина у БиХ

Амбасадорица Савезне Републике Њемачке у БиХ Christiane Hohmann потписала је са директором организације “Enhancing Human Security“ (ITF)“ Томажом Ловренчичем још један даљњи уговор, којим Савезна Република Њемачка на располагање ставља додатна средства у висини од 200.000 еура за жртве мина у Босни и Херцеговини. Тиме ће Њемачка у овој години подржати жртве мина са двоструким износом у односу на 2017. години – поред свог ангажмана у хуманитарном деминирању.

Са овим средствима ће се за око 45 жртава мина из Босне и Херцеговине правити и прилагођавати протезе као и набавити друга протетичка помагала,као што су на примјер инвалидска колица или слушни апарати. Међународни гремиј, којим предсједава Њемачка амбасада, побринут ће се о томе да помоћ буде додијељена особама из свих дијелова Босне и Херцеговине.

Жртве мина ће потом преко Miracles центра у Мостару и Универзитетског рехабилитацијског института (УРИ) Соча у Словенији добити нове протезе, рехабилитационе третмане, психолошку подршку или друге уређаје који су им потребни како би се поново интегрисали у пословни живот.

Према изворима државног Центра за уклањање мина у БиХ (БХМАЦ) постоји отприлике 7.900 жртава мина, како ратних ветерана, тако и цивилних жртава. Од тога је отприлике 1.600 послијератних жртава, док је на срећу број нових жртава на годишњем нивоу значајно опао. Стручна лица, то јесте деминери су понајвише тиме погођени.

Извор: www.klix.ba


Објављено

у

од

Ознаке: