Друштвена предузећа прилике за запошљавање особа са инвалидитетом

Влада Републике Српске објавила је преднацрт Закона о друштвеном предузетништву Републике Српске. Циљ овог закона је стварање повољног пословног окружења за развој друштвеног предузетништва путем оснивања и развоја друштвених предузећа и развијање свијести о значају социјалне економије и друштвеног предузетништва за економски и друштвени развој Републике Српске.

За разлику од традиционалног, овај вид пословања задовољава друштвене потребе, а креатори овог закона сматрају да друштвена предузећа могу бити један од кључних фактора унапређења економске политике у Српској. Предвиђено је да у тим предузећима од укупног броја запослених ради 50 одсто социјално и економски искључених особа, што може значајно смањити терет социјалних давања, али и пружити подршку привреди.

У преднацрту Закона стоји да ће се у овим предузећима примјењивати демократско одлучивање, тако да ће сви запослени и власници капитала имати једнако право гласа. Закон предвиђа да се добит предузећа у износу до 50 одсто може исплатити оснивачима или власницима капитала, док се преостали износ зараде реинвестира у дјелатност фирме или се донира у хуманитарне сврхе. Предвиђено је и да се дјелатност друштвених предузећа субвенционише путем посебних пореских олакшица.

Социјална предузећа пружиће шансу бројним категоријама: особама с инвалидитетом, припадницима етничких мањина, лицима у стању социјалне потребе, расељенима или избјеглицама, самохраним незапосленим родитељима, бившим затвореницима, жртвама трговине људима, насиља у породици, сексуалног насиља или експлоатације, бившим зависницима од алкохола и дрога.

Преднацрт Закона доступан је на сајту Валде Републие Српске на следећем линку: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mper/media/vijesti/Pages/Zakon-o-drustvenom-preduzetnistvu-RS.aspx

Коментари и сугестије могу се доставити на адресу: Министарство индустрије, енергетике и рударства, Трг Републике Српске бр.1, 78000 Бања Лука, или путем електронске поште на адресу: s.savicic@mier.vladars.net до 22.05.2018. године.


Објављено

у

од

Ознаке: