Двије деценије након рата мине и даље опасност у БиХ

Иако су ратни сукоби у БиХ завршени прије двадесет и три године, ова земља и даље је најзагађенија минама у Европи. Величина тренутне сумњиве опасне површине у БиХ износи 1.031,62 км² или 2,2 % укупне површине.

И док мине и друга неексплодирана убојна средства и даље пуне ступце црне хронике надлежни и упућени у ову проблематику не знају када ће БиХ у потпуности бити очишћења од металних убица, којих по процјени Центра за уклањање мина БиХ (БХМАЦ) још има између 75 и 80 хиљада – на 8.343 сумњиве микролокације!

У 2017. години у БиХ су регистроване четири минске несреће, једна несрећа изван сумњиве опасне површине и два минска инцидента. У минским несрећама је страдало седам особа, од чега три особе смртно. Од тога, у Републици Српској су у 2017. години регистроване двије минске несреће, при чему су страдале двије особе, од чега једна особа смртно. Посљедњи случај страдања од мине догодио се крајем прошле године у мјесту Копривна код Оштре Луке када је ловац нагазио на скривену мину заосталу из рата и активирао је.

Према подацима Републичке управе цивилне заштите, минама у БиХ непосредно је угрожено 517.238 становника или 14% од укупног броја становника. Од тога, у Републици Српској је непосредно угрожен 129.221 становник или 10% од укупног броја становника.

Да ли ће и када ће БиХ бити деминирана, не зна се. Према ранијим најавама то се требало десити до краја 2019. године, али због оскудних финансијских средстава информације говоре да ће БиХ ће бити комплетно разминирана до 2025. године.

Проблем мина погађа 68 земаља у свијету, међу којима једно од водећих мјеста заузима Босна и Херцеговина. Поред масовног страдања и рањавања цивилног становништва, проблем постојања заосталих мина директно утиче и на економски развој земље.

Од 1996. године у БиХ је од мина/ЕСЗР страдала 1.756 особа, од чега 613 особа смртно. Од тога, у Републици Српској је страдало 613 особа, од чега 233 особе смртно. Од укупног броја страдалих у послијератном периоду, 185 жртава или 11% су биле жене, а 250 жртава или 14% су била дјеца. Приликом обављања послова хуманитарног деминирања у БиХ је страдало 127 деминера, од чега 51 деминер смртно.

Извор: www.mondo.ba


Објављено

у

од

Ознаке: