Представници Организације УДАС учесници састанка држава потписница Споразума о забрани мина

Представници Организације ампутираца УДАС, Зоран Јешић, преживјела жртва од мине и Весна Вујаковић, социјална радница, учесници су 16. састанка држава потписиница Споразума о забрани мина који се одржава од 18.- 21. децембра 2017. године у Бечу, Аустрија. Организатор састанка је Међународна кампања за забрану мина (ICBL www.icbl.org).

Прва два дана 16. МСП у Бечу представници наше организације су, осим пленарног дијела састанка, учествовали и на два пратећа догађаја, на којима су узели активно учешће у дискусијама, због чега су нам организатори ових догађаја исказали посебну захвалност и поштовање.

Током данашњег састанка, представници УДАС-а учествовали су и на пратећем догађају, који је био од велике важности за нас, јер је намјера организатора била да се стекне једна шира слика о изворима финансирања за подршку жртвама мина и износима који су појединим државама потребни за подршку до 2025. Модератор догађаја је био г-дин Ализада Фироз из ИЦБЛ-а, а излагали су Џес Маркт, савјетник Међународног комитета црвеног крста за спорт и инклузију, Мариана Шулце, консултант за људска права и Лорен Перси, ИЦБЛ посматрач и координатор за подршку жртвама мина.

Закључак дискусије је да су жртве мина као особе са инвалидитетом, нажалост изложене вишеструкој дискриминацији у различитим временским етапама. Такође, закључено је да је искључивање жртава мина (у случају изостанка подршке жртвама мина као дијела противминске акције) много скупље за државе од инклузије (која је на сцени када имамо високу свијест о значају подршке жртвама мина и њиховим породицама), што државе нажалост веома тешко схватају и прихватају. Г-дин Перси је истакао чињеницу да средства донатора намјењена за подрушку жртвама мина, нажалост рапидно опадају, те то предочио и на одговарајућем дијаграму, гдје је било уочљиво да је тај износ са 105 милиона долара из 2010. године спао на 35 милиона долара 2015. године.

Током јучерашњег дана Зоран Јешић и Весна Вујаковић присуствовали су догађају на којем су ИЦБЛ-ови посматрачи у кратким цртама упознали са динамиком провођења политике забране противпјешадијских мина и заосталих минско-експлозивних средстава након рата, процесом деминирања, жртвама и напорима који се улажу како би се гарантовала права и спознале стварне потребе жртава мина кроз процес пружања подршке жртвама мина и њиховим породицама.

“Ми смо искористили прилику да се захвалимо ЕУ делегацији у БиХ за финансијску подршку два пројекта која се трентно реализују у БиХ у области подршке жртвама мина (један који имлементира и наша организација са Wорлд Висион Аустриа, и други имплементиран од стране њемачке организациа АСБ укупне вриједности 700.000 евра), те њемачкој влади која је обезбједила средства (100.000 евра) за израду функционалних протететичких помала за 40 жртава мина у БиХ. Истакли смо и да је наша влада учествовала са 30.000 евра у финансирању пројеката подршке жртвама мина које имплементира наша организација. Осим тога, подржали смо и дискусије г-дина Маркта и г-ђе Шулце и били једини који смо изнијели конкретну процјену о потребном износу средстава за подршку жртвама мина у БиХ до 2025. године, односно да БиХ за ту сврху треба око 3.000.000 евра на годишњем нивоу, односно око 24.000.000 евра у периоду до 2025, уз напомену да је ово ипак само процјена и да ове износе треба узети са резервом“, изјавио је Зоран Јешић, жртва мине.


Објављено

у

од

Ознаке: