Састанак држава потписница Споразума о забрани мина

Шеснаести састанак држава потписница (16MSP) Споразума о забрани мина почео је 18. децембра 2017. године у канцеларији УН-а у Бечу, Аустрија.

На састанку учествују и два представника Организације УДАС, Зоран Јешић и Весна Вујаковић, од којих је један, Зоран Јешић, преживјели од мине који ће се у име жртава мина из цијелог свијета обратити свим учесницима састанка, односно државам потписницама Споразума о забрани мина.

Ове године обиљежава се 20 година од усвајања Споразума о забрани мина који је усвојен 3. децембра 1997. године. Након усвајања, споразум је потписан од стране 122 државе, а ступио је на снагу 1. марта 1999. године. До данас, 162 нације формално се придружио споразуму.

Његова Екселенција Thomas Hajnoczi, амбасадор Аустрије у Уједињеним нацијама у Женеви предсједаваће 16-тим састанком држава потписница. Амбасадор Hajnoczi ће се фокусирати на помоћ жртвама мина, разминирању као и Споразуму о забрани мина.

Састанак представља добру прилику за међународну заједницу да се презентује оно што је до сада постигнуто у погледу залиха мина, те да се потврде обавезе, а то је “ Свијет без мина до 2025 године“.


Објављено

у

од

Ознаке: