Otvorena kulturna manifestacija “Jesen grafike 2017“

У Културном центру УДАС Бањалука, у уторак, 03.10.2017. године отворена је културна мнаифестација “Јесен графике 2017“. Манифестација је отворена изложбом графичких цртежа умјетнице Ане Шимић из Мостара под називом “Звук тишине“.

“Овим излагањем желим приказати графику добивену алтернативним начином обраде матрица, графику која је настала ван граница класичног цртања иглом за бакропис те повезаност графичког отиска са матрицом као нераскидивим дјелом графике. Одабиром алтернативних алатки, сви потези и линије, мрље и ударци спајају се у ковитлац емоција. Без матрице, која је сами почетак графике, саме графике као такве не би ни било. Оно што се данас догађа с обзиром на умјетност може се протумачити као реакција промјене укуса од претходних времена али и као промјена укуса нове генерације. У својим радовима бавила сам се разним обрадама графичке матрице али с одмаком од традиције, искушавала нове методе и алате за обраду,већином механички а у појединим дијеловима кемијски. Техника се појављује као нешто ново наспрам свега постојећег и традицијскога, наспрам културе и умјетности и свију других појмова и подручја људског стварања…“Ана Шимић.

Културна манифестација “Јесен графике 2017“ трајаће од октобра до децембра 2017. године и у оквиру исте представиће се графичари/ке које је одабрао Умјетнички савјет Културног центра УДАС на основу расписаног јавног конкурса. У оквиру наведене манифестације представиће се укупно 6 (шест) изложби графичких цртежа умјетника/ца из Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе.

Изложба графика Ане Шимић “Звук тишине“ отворена је до 17. октобра 2017. године и иста је доступна за посјетиоце радним даном и суботом од 09:00 до 15:00 часова.



Објављено

у

од

Ознаке: