Европска седмица мобилности 2017

Округли сто на тему “Стање немоторизованог саобраћаја и његово унапређење“ одржаће се у уторак, 19.09.2017. са почетком у 15:30 часова у просторијама Организације ампутираца УДАС Републике Српске, улица Симе Миљуша бр.2. Бањалука.

Округли сто организује Центар за животну средину у сарадњи са Организацијом ампутираца УДАС Републике Српске поводом Европске седмице мобилности која се обиљежава од 16.-22. септембра 2017. године.

Бањалука је у посљедњих 20 година доживјела велику експанзију изградње стамбено-пословних објеката, иако није имала важећи Урбанистички план те да су регулационим плановима врло често преуско сагледавале површине на којима се планира изградња. У свом том хаосу изградње на сваком кораку и на свакој површини, саобраћај је претрпио највећи негативни утицај. Јавне површине, пјешачке и бициклистичке комуникације су испресјецане, девастиране, деградиране и за сада не постоји план њихове ревитализације.
Аутомобил још увијек представља примарно превозно средство по којем се конципира саобраћајна мрежа те планирају пратеће површине око стамбено-пословних објеката. Поред немоторизованог саобраћаја, корисници јавног превоза још увијек нису свјесни шта устину значи ефикасан и поуздан јавни превоз те још увијек губе много времена користећи понуду коју имају, а која је неефикасна захваљујући управо давању предности индивидуалном моторном саобраћају.
Како је овогодишња тема Европске седмице мобилности „Дијељењем добијамо више“, овом приликом желимо да представимо стање немоторизованог саобраћаја у Бањалуци те продискутујемо о томе на који начин морамо да унаприједимо услове за учеснике у саобраћају који морају да имају више простора, а који не користе моторно возило. Само дијељењем простора, можемо да добијемо више.

Програм округлог стола:

  1. Пресјек стања кретања особа са инвалидитетом – Жељко Волаш, Предсједник Организације ампутираца УДАС РС;
  2. Пјешачки саобраћај – Горан Пивашевић, дипломирани инжењер архитектуре;
  3. Бициклистички саобраћај – Тихомир Дакић, координатор програма транспорт, Центар за животну средину
  4. Дискусија
  5. Закључци

Све додатне информације у вези округлог стола могу се добити на телефон 051 433 140 или е-маила: tihomir.dakic@czzs.org


Објављено

у

од

Ознаке: