Слађан Кос шампион Републике Српске у паракоњаништву

Слађан Кос, шампион је првог Првенство Репулике Српске у паракоњаништву које је одржано у јулу мјесецу 2017. године у Гламочанима код Српца. На такмичењу је учествовало 12 дјеце са инвалидитетом из Бањалуке. Такмичење оваквог типа још није виђено у Српској, а резултат је пројекта терапијског јахања Савеза коњичких организација РС који је покренут прије годину дана.

Поред Слађана Кос, који је шампион у категорији Ц, награде су освојили и Василија Живковић у категорији Б, а у категорији А Марко Николић. Они су са другопласираним и трећепласираним такмичарима награђени пехарима и медаљама. Првенство је одржано у три категорије и једна је укључивала самостално јахање, друга је подразумијевала асистента, а у трећој категорији је стручно лице морало у потпуности бринути о дјетету.

Организатори такмичења у Гламочанима били су спортска организација „Енергија живота“ из Бањалуке и Коњички клуб „Ипсилон“ из Српца, а учествовала су и дјеца из Коњичког клуба „Кентаур“ из Бањалуке. Терапијско јахање у виду паракоњаништва могло би у знатној мјери да побољша психофизичке способности дјеце са посебним потребама, па чак и оне са најтежим стањима организма, попут слијепих и глувих лица и особа у инвалидским колицима.

Иначе, Слађан Кос је полазник УДАС-ове Школе цртања и сликања за дјецу са и без инвалидитета коју похађа већ три године.


Објављено

у

од

Ознаке: