Годишњи извјештај о употреби касетне муниције

Коалиција о забрани касетне муниције (ЦМЦ) сачинила је годишњи извјештај о употреби касетне муниције Монитор за 2016. годину. Ријеч је о осмом годишњем извјештају који ће бити представљен на састанку држава потписница Конвенције о забрани касетне муниције у периоду од 04 – 06 септембар 2017. године у Женеви.

Државе настављају да ратификују и реализују међународни уговор о забрани касетне муниције, док је ново кориштење овог злогласног оружја у Сирији и Јемену изазвало још више цивилних жртава, наводи се у годишњем извјештају које је данас објавила Коалиција за Уједињене нације (УН) у Женеви. „Прошле године, број жртава касетне муниције се удвостручио, и исте, скоро све, чине цивили. Једини сигуран начин да се оконча ова подмукла опасност је да се све државе придржавају међународних забрана о употреби тог оружја“, рекао је Јефф Абрамсон, координатор иницијативе касетне муниције Монитор.

У извјештају Монитор 2017 наводи се да је идентификовано најмање 971 нових жртава касетне муниције у 2016. години, од чега је 860 у Сирији. Забрињавајуће, број жртава у 2016. години двоструко је већи него онај који је био забиљежен у 2015. години (417). Када је било могуће да се утврди њихов статус, 98% жртава мина чинили су цивили. Већина тих жртава се догодио за вријеме напада касетном муницијом (837 у Сирији и 20 у Јемену). Осим тога, за више од 100 људи зна се да су убијени или рањени неексплодираном касетном муницијом, смртоносним минама остацима преосталих из ранијих ратних напада. Укупно, број жртава забиљежен је у 10 земаља у 2016. години, док су нови напади којим су изазване нове жртве забиљежене у Сирији и Јемену.

Прошле године оператери су испитали и очисти најмање 88 км2 контаминираног земљишта широм свијета што је довело до уништења најмање 140.000 муниције, што се повећава у односу на претходну годину.

Од августа 2016. године, двије земље су ратификовале Конвенцију о забрани касетне муниције (Бенин и Мадагаскар), чиме је укупан број држава чланица 102. Још 17 државе су потписале, али још нису ратификовале конвенцију. У децембру прошле године, 141 земаља, укључујући 32 не-потписнице Конвенције, усвојиле су кључну резолуцију Генералне скупштине УН да подржавају Конвенцију о забрани касетне муниције. Најмање 26 држава и даље је загађено касетном муницијом, укључујући 12 држава потписница Конвенције о забрани касетне муниције.

Извјештај о употреби касетне миниције издаје се сваке године од 1999. године од стране Међународне кампање за забрану мина (ИЦБЛ).

Босна и Херцеговина је 2008. године потписала Конвенцију о забрани касетне муниције. Године 2010. Конвенцију је ратификовала, а иста је ступила на снагу 01.03.2011. године.

Цјелокупан извјештај можете преузети на следећем линку
http://www.the-monitor.org/en-gb/reports/2017/cluster-munition-monitor-2017.aspx


Објављено

у

од

Ознаке: