Обиљежавање двадесет година од посјете принцезе Диане

Комисија за деминирање у БиХ и Центар за уклањање мина у БиХ организовали су конференцију за штампу поводом обиљежавања двадесет година од посјете Њеног краљевског височанства принцезе Диане структурама деминирања у БиХ. Конференција је одржана 10.08.2017.године у великој сали за конференције Центра за уклањање мина у БиХ са почетком у 12:00 часова.

Кратким презентацијама скупу су се обратили: замјеник министра цивилних послова БиХ господин Војин Мијатовић који је говорио о деминирању у БиХ и значају посјете принцезе Диане, члан Комисије за деминирање у БиХ господин Блажен Ковач који је говорио о иницијативи “Landmine Free 2025 ” са погледом на БиХ и шеф ИТ одсјека у Центру за уклањање мина у БиХ господин Зоран Грујић, запосленик центра од 1996. године који је евоцирао своја сјећања на посјету принцезе Диане.

Скупу се обратио амбасадор Велике Британије у Босни и Херцеговини Његова екселенција господин Edward Ferguson који је истакао да више од 20 година од завршетка рата ово грозно оружје које не бира жртву и даље представља озбиљну пријетњу по животе преко пола милиона људи или 15% становништва. Остало је више од 1.000 км2 које треба очистити што представља 2,2,% површине цијеле земље. господин Ferguson се уједно и пита да ли би принцеза Диана да је жива и данас, била разочарана тиме што БиХ још није потпуно очишћеа од мина попут 27 других земаља у протеклих 20 година и охрабрио све у противминским акцијама да наставе са сјајним радом и пожелио пуно успјеха у будућности.

У свом говору замјеник министра цивилних послова БиХ господин Војин Мијатовић истакао је да овом приликом обињежавамо двадесет година од посјете Њеног краљевског височанства принцезе Диане. Ова посјета је била дио хуманитарног рада по којем је остала упамћена на глобалном нивоу. Прије двадесет година, принцеза Диана је водила кампању да скрене пажњу на стравичан и неселективан утицај мина. Нагласио је да је принцеза Диана помогла да се у једном значајном тренутку за деминирање у БиХ свијет још једном осврне на чињеницу да постоји проблем мина у БиХ али и на то да постоје људи који желе и знају да се носе са тим проблемом. Истакао је да БиХ није велика земља, те да је свака жртва мине превише и замолио присутне да помогну реализацији обећања које је принцеза Диана дала жртвама мина у БиХ и жртвама широм свијета, да завршимо посао и ослободимо БиХ и цијели свијет од мина.

Члан Комисије за деминирање у БиХ Блажен Ковач укратко је презентовао поглед БиХ на иницијативу “Landmine Free 2025 “. У свом излагању рекао је да је Савјет министара БиХ 2008. године усвојило Старатегију противминског дјеловања за период 2009-2019 година, са визијом да БиХ буде ослобођена од мина до 2019. године. Процјењено је да за то годишње треба обезбиједити око 80 милиона КМ. Нажалост и поред ових напора, у првих пет година имплементације Стратегије није издвојено довољно средстава, годишње је издвајано око 40 милина КМ или 50% од палнираног, чиме је посњедично умањена и сама реализација динамике хуманитарног деминирања. Напоменуо је да је у периоду 1996-2013 године у БиХ редуковано 2.981,5 км2 мински сумњиве површине. Од тога Центар за уклањање мина у БиХ је редуковало 2.824 км² нетехничким методама, док је техничким методама од стране акредитованих организација редуковано 157,5 км2. Том приликом пронађено је и уништено 65.000 мина и 51.000 комада НУС-а. Подсјето је да структуре деминирања у БиХ предвиђају земљу која није угрожена минама и НУС-ом, у којој ће појединци и заједнице живјети сигурно, и која води развоју, мирном и нормалном животу и у којој ће се преживјели од мина потпуно интегрисати у друштво.

Општа процјена годишњег учинка деминирања површине је 35-40 км2 годишње (чишћење и техничко извиђање) и преко 100 км2 редуковане површине. Наши експерти имају знање, искуство и способност да до 2025 године остваре визију пројекта. Ми ћемо свакако подузети све што је у нашој надлежности да уклањање мина у БиХ обавимо до 2025 године. Први корак на овом путу је свакако подизање свијести донатора о потребама земље и о спремности структура за руковођење противминским акцијама да са њима сарађује.

У складу са горе наведеним планирамо организовати донаторску конференцију 17. и 18. октобра 2017. године у Сарајеву.

Извор: www.bhmac.org


Објављено

у

од

Ознаке: