Sedmi sastanak država potpisnica Konvencije o zabrani kasetne municije

Седми састанак држава потписница Конвенције о забрани касетне муниције одржаће се од 04. – 06. септембра 2017. године у Женеви, Швајцарска. Састанак је отворен за државе потписнице Конвенције, државе које нису чланице, међународне организације и невладине организације.

На састанку ће се пружити прилика за државе чланице представе свој напредак, изазове, планове, на пољу примјене Конвенције о забрани касетне муниције, као и потребе за помоћ и сарадњу како би се оствариле обевезе из конвенције и из Акционог плана за 2015. годину из Дубровника (касетне муниције, помоћ жртвама, уништавање залиха, образовање за смањење ризика, мјере транспарентности, међународну сарадњу и помоћ, итд). Од државе које нису потписнице Конвенције о забрани касетне муниције очекује се да ће објавити ратификацију или приступити потписивању или извјештај о корацима које су предузели да се придруже Конвенције. Такође, од држава учесница се очекује да активно учествују у дискусијама на састанку, а посебно на питања која се односе на употребу касетне муниције.

Конвенције о забрани касетне муниције отворена за потписивање 2008. године, а 2010. је ступила на снагу. До данас, 119 државе су приступиле Конвенцији, од којих 101 су државе чланице, а преосталих 18 су потписнице које тек треба да ратификује Конвенцију. Мадагаскар је држава која је посљедња ратификовала Конвенцију 20. маја 2017. године.

Босна и Херцеговина је 2008. године потписала Конвенцију о забрани касетне муниције. Године 2010. Конвенцију је ратификовала, а иста је ступила на снагу 01.03.2011. године.

Заинтересовани за учешће на састанку могу да се пријаве до 18. августа 2017. године на адресу:
Office for Disarmament Affairs, Geneva Branch
United Nations Office at Geneva Palais des Nations, room C.117
CH-1211 Geneva 10 Switzerland Fax: (+011-41) 22-917-0034
E-mail: ccm@unog.ch
Website: www.unog.ch/ccm

Сва неопходна документација у вези састанка, дневни ред и административне информације ће бити доступне на wеб страници ISU на:
http://www.clusterconvention.org/%20meetings/msp/seventh-meeting-of-states-parties/

За све додатне информације можете се обратити путем е-маила: info@clusterconvention.org


Објављено

у

од

Ознаке: