Ратни војни инвалиди враћају ортопедска помагала

Због дугогодишњег незадовољства са стањем ортопедских помагала и бањско – климатским лијечењем ратни војни инвалиди, представници из 3 (три) организације и то: Борачка организација – Одбор РВИ, Удружење РВИ “Сланкаменци’’ и Организација ампутираца УДАС Републике Српске, данас 19. јуна 2017. године (понедељак) у 10:30 испред Фонда здравственог осигурања Републике Српске, улица Здраве Корде бр.8. у Бањалуци, вратиће ортопедска и медицинска помагала Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

Чланови наведене три организације траже:

  1. Да право на ортопедско помагало буде новчано право преко Министарства рада и борачко – инвалидске заштите. То новчано право не тражи посебна новчана средства, већ новчана средства која се сада издвајају за ту намјену у оквиру Фоднда здравственог осигурања Републике Српске

  2. Да се војним инвалидима са тешким тјелесним повредама обезбиједи бањско – климатског лијечења сваке године.

Разлог лежи у чињеници да Фонд здравственог осигурања Републике Српске и друге институције, за 20 година нису успјели на задовољавајући начин ријешити оротпедска медицинска средства за тешке ратне војне инвалиде, кориснике инвалидских колица и протеза као и бањско климатско лијечење у установама. Поражавајуће је и то да се у одобравање и прописивање ортопедских помагала укључене многобројне комисије и на тај рачун се богате на нама који смо стварали Републику Српску и који смо уградили дијелове тијела у темеље Републике Српске.

Након организовања великог броја састанака још од 2013. године о проблемима када су у питању ортопедска помагала са представницима Фонда здравственог осигурања Републике Српске, Министарства рада и борачко инвалидске заштите, Министарства здравља и социјалне заштите, предсједницом Владе Републике Српске, још увијек се ништа конкретно није урадило на рјешавању дугогодишњих проблема ортопедских помагала.

Због наведеног, ратни војни инвалиди, корисници ортопедских помагала, принуђени су да јавно изразе своје незадовољство са стањем ортопедских помагала и затраже од надлежних институција испуњење њихових захтјева.


Објављено

у

од

Ознаке: