Посјета жртвама мина на подручју регије Добој

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине др Младен Иванић, посјетио је данас Удружење ампутираца у Добоју и жртве мина на подручју регије Добој. Циљ посјете био је да се укаже на положај и проблеме са којима се сусрећу преживјели од мина, те да се промоцијом у јавности укаже на системски веома тежак положај жртава мина у БиХ.

“У оквиру надлежности заједно са удружењима ампутираца ове године, када се обиљежава 20 година борбе против мина, организоваћемо конференцију са домаћим и страним донаторима да би се створили услови за подршку и помоћ жртвама. Они не траже милостињу већ да се њима да шанса и створе услови за рад“, рекао је Иванић. Он је оцијенио да је неопходан и одређени вид јавног притиска да ова категорија лица не буде заборављена.

Предсједник Организације ампутираца УДАС Републике Српске, Жељко Волаш, изјаво је да се у БиХ најмање ради на пружању подршке жртвама мина, да се сваке године евидентирају нове инцидентне ситуације јер су људи присиљени да улазе у ризична подручја због личног преживљавања.

Зоран Панић, предсједник Удружења ампутираца Добој указао је на проблеме ортопедских помагала, потребе да се унаприједе здравствене услуге, те мали економску подршку. “Велики број лица из ове категорије организовао је породична предузетништва, јер имају потребу да раде и да буду интегрисани у друштво“, изјаво је Зоран Панић.

Након посјете канцеларији Удружења, Иванић је посјетио и ампутирце, жртве мина Амира Јусичића и Петра Петрушића.

На подручју БиХ евидентирано је око 8.500 жртава мина, од чега 4.500 u Републици Српској.


Објављено

у

од

Ознаке: