Изазови у остваривању права на медицинска, ортопедска и друга помагала у Републици Српској

Округли сто на тему “Изазови у остваривању права на медицинска, ортопедска и друга помагала у Републици Српској“ одржаше се у четвртак, 25.05.2017. године са почетком у 11:00 часова у просторијама Организације ампутираца УДАС РС, улица Симе Миљуша бр.2. Бањалука.

Циљ одржавања округлог стола је упознати организације особа са инвалидитетом, савезе, представнике институција, представнике Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства рада и борачко – инавалидске заштите, Фонда здравственогх осигурања Републике Српске и друге организације и институције о приједлозима измјена и допуна прописа који регулишту права на ортопедска, медицинска и друга помагала и дати допринос у постизању циља кампање јавног заговарања ‘’Поносни на себе’’.

У сарадњи са пет коалиција организација особа са инвалидитетом које дјелују у оквиру програма Мy Ригхт у БиХ, Коалиција ООСИ регије Добој, у априлу 2016. године, започела је кампању јавног заговарања за праведно друштво и једнаке могућности за све под називом “Поносни на себе” која се наставља и у 2017. години. Главни циљ заговарачких активности у оквиру кампање био је усмјерен на доношење новог Правилника о праву на медицинска средства у Републици Српској и нове одлуке о обиму, условима и начину остваривања права осигураних лица на коришћење ортопедских и других помагала, како би иста боље задовољавала потребе лица са инвалидитетом, а у складу са УН Конвенцијом о правима лица са инвалидитетом и принципима прихваћеним од стране представника пет коалиција које су проводиле кампању.

Коалиција/неформална група организација особа са инвалидитетом регије Добој, реализује заједничке активности кроз програм МyРигхта 2015-2017. година, који финансира Шведска Међународна агенција за развој и сарадњу СИДА преко МyРигхт у БиХ у оквиру кога је једна од активности, организовање округлог стола са представницима других НВО-а и ОЦД које нису чланице коалиције, а чија подршка би била њихов велики допринос за успјешно провођење кампање. Заједничке активности реализује 16 организација из четири Општине (Град Добој, Добој Југ, Теслић и Добој Исток).


Објављено

у

од

Ознаке: