“Утицај мина у БиХ“

Поводом обиљежавања 4. априла Међународног дана борбе против мина, данас је у просторијама Културног центра УДАС Бања Лука, отворена изложба графика под називом ‘’Утицај мина у БиХ’’.

Ријеч је о радовима који су настали у оквиру графичке колоније која је имала за циљ да укаже на изазове с којим се БиХ носи већ двије деценије и подсјећа да су мине и заостала експлозивна средства не само озбиљан проблем, већ да одговорност за рјешавање тог проблема лажи на свима нама. Колонија је окупила 15 умјетника/ца из Босне и Херцеговине на тему утицаја мина и експлозивних средстава заосталих из рата на људе, породице и заједнице у Босни и Херцеговини. Учесници колоније дали су свој допринос подизању свијести о овом проблему кроз умјетничке радове на задану тему.

Изложба ‘’Утицај мина у БиХ’’ представља прилику да се укажена на то да је одговорност надлежних институција далеко већа у стварању сигурног окружења за грађане БиХ, те да је неопходно унаприједити низ сегмената у области противминског дјеловања како би БиХ чим прије постала земља без мина и нових страдања од мина.
Такође, имајући у виду ситуацију у БиХ која указује на проблеме мина и експлозивних средстава заосталих из рата на људе, породице и заједнице у Босни и Херцеговини, данашња изложба била је прилика да се упути апел надлежним институцијама у БиХ да се одлучније крене у испуњавање преузетих обавеза из Стратегије противминског дјеловања у БиХ 2009-2019.

У БиХ је још увијек заостало више од 80.000 мина. Мински проблем присутан је у 129 општина или градова, односно 1.398 угрожених насељених мјеста. Контаминираност минама директно утиче на сигурност око 545.000 становника или 15 % од укупног броја становника БиХ. Десет најугроженијих општина у БиХ су: Добој, Теслић, Маглај, Усора, Завидовићи, Горњи Вакуф, Сански Мост, Велика Кладуша, Травник и Илијаш. У периоду од 1996. до 2016. године у БиХ су ослобођена 3.073 километра квадратна сумњиве опасне површине на мине, а у том периоду од мина страдала је 1.751 особа, од чега 612 смртно. Иако је било предвиђено да до 2019. године БиХ буде очишћена од мина, то се нажалост неће десити. Тренутно се може констатовати кашњење од четири године. Разлог кашњења је недостатак финансијских средстава. План финансирања од 2009. до 2016. године остварен је свега 50 одсто и утрошено је 330 милиона КМ од планираних 660 милиона КМ.

Након културног центра УДАС, изложба ‘’Утицај мина у БиХ’’ биће представљена 4. априла 2017. године на платоу испред Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву у оквиру програма показних вјежби на којем ће учествовати и представници Организације ампутираца УДАС РС заједно са осталим представницима организација и институција у БиХ.




Објављено

у

од

Ознаке: