Počeo medeni čas

Medeni čas za učenike drugih i trećih razreda u osnovnim školama u Banja Luci počeo je danas.

Danas smo se družili sa učenicima u Osnovnoj školi ”Sveti Sava” Banja Luka. U okviru dva školska časa, na medenom času je učestvovalo 85 učenika. Na medenom času smo učili o fizionomiji pčele, njenoj ulozi i korisnosti u prirodi, marljivosti pčele, te o vrijednosti pčelinjih proizvoda za zdravlje ljudi. Cilj medenog časa jeste da se ukaže na važnost uloge meda i pčelinjih proizvoda u zdravoj ishrani, te važnosti uloge pčela za čovječanstvo.

Na zabavan i interaktivan način djeci su predstavljene zanimljivosti o svijetu pčela, ulogama u pčelinjaku i procesu stvaranja meda. Učenici su takođe imali priliku da pogledaju opremu koju pčelari koriste u svom radu. Čas je vodio glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica, dok je za ulogu pčelara bio zadužen naš korisnik, pčelar Gostimir Radulović.

Nakon edukativnog dijela današnjeg medenog časa i upoznavanja sa pčelama i njihovim vrijednostima za zdravlje, učenici su dobili teglice meda vrhunskog kvaliteta.

Tokom sedmice medeni čas će se održati u sledećim školama:

  • Utorak, 17. oktobar u 12:00 OŠ ”Branko Radičević”
  • Srijeda, 18. oktobar 2023. u 12:45 OŠ ”Petar Petrović Njegoš”
  • Četvrtak, 19. oktobar u 13:30 OŠ ”Jovan Cvijić”
  • Petak, 20. oktobar u 12:00 OŠ” Branko Ćopić”

Medeni čas se realizuje u okviru projekta ”Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u BiH – faza 3” kojeg realizuje Organizacija UDAS u partnerstvu sa ITF Slovenija, Pčelarska akademija Slovenije uz podršku Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Slovenije.

Medeni čas je dio aktivnosti projekta ”Osnaživanje i rehabilitacija osoba sa invaliditetom” kojeg realizuje Udruženje pčelara sa invaliditetom i žena ”PČELICA”. Projekat finansira Grad Banja Luka.


Posted

in

by

Tags: