Ментално здравље и психосоцијална подршка

Други дан Треће свјетске конференције о подршци жртвама мина која се одржава у главном граду Краљевине Камбоџе започео је одржавањем сједнице о менталном здрављу и психосоцијалној подршци која је један од главни стубова подршке жртвама мина. Један од панелиста на овој сједици био је и члан УДАС-а, Зоран Јешић из Бања Луке који је говорио о важности ове теме из перспективе преживјелих жртава мина, те улози и капацитетима организација преживјелих жртава мина у том погледу.

Ако знамо да су добро ментално здравље и психосоцијална подршка основни предуслови да се смањи патња проузрокована трауматичним догађајем, те оснаже преостале способности жртве како би се успјешно опоравила и достигла задовољавајући квалитет живота, један од закључака са састанка је да је од кључне важности правовремено и ефикасно планирање свих неопходних корака када је у питању ова тема, уз већи ангажман надлежних државних институција и обезбјеђивање стабилних и редовних извора финансирања организација и пројеката који се баве подршком жртвама мина.

Потребно је што прије доћи до информације о постојању жртве, а затим реално сагледати објективне потребе жртве и чланова породице, првенствено на основу онога што су потребе и жеље исказане од саме жртве, а затим и искуства које експерти и организације посједују у овој области. Веома је важно да се изабере права врста подршке, у зависности од афинитета саме жртве, јер само тако можемо подићи ниво самопоуздања жртве и квалитета живота, што је кључни предуслов за осјећај пуне рехабилитације и благостања. При томе не смијемо тражити најјефтинија рјешења, јер у неким случајевима најјефтиније може постати најскупље, односно уз неадекватну психосоцијалну подршку ментално здравље може бити озбиљно нарушено и за посљедицу имати негативности и девијантности које друштво у коначници може пуно више коштати од правовремене и адекватне подршке.

Дакле, подршка жртвама мина и њиховим породицама дјелује превентивно и мање кошта од санирања могућих посљедица нарушеног менталног здравља, не само за појединца, него и друштво у цјелини. При томе процес подршке жртвама мина мора бити флексибилан, односно подложан промјенама у складу са стварним и актуелним потребама жртве и чланова његове породице.

У овом контексту, представник Организације УДАС навео је примјер како су нпр. некадашњи активни спортисти, када су осјетили да им је активно бављење спортом постало напорно, имали потребу за неком другом врстом подршке, а коју им је наша организација и пружила. Тако су многи од њих своју занимацију пронашли у неким другим областима, а као позитиван примјер издвојена је психосоцијална и економска подршка жртвама мина кроз бављење пчеларством, пројекат који је започет уз несебичну подршку ИТФ Словенија и Владе Републике Словеније, а којем се у међувремену са подршком прикључила и Влада Републике Српске и који је још увијек у току.

Због свега напред наведног упућена је снажна порука и препорука да ментално здравље и психосоцијлна подршка морају бити дио званичних политика, стратегија и акционих планова, почевши од локалне заједнице до државног нивоа и да у тај процес обавезно морају бити укључене и саме жртве мина и њихове организације. Само на тај начин је могуће обезбједити континуирану и правовремену подршку која ће у пуном капацитету доћи до изражаја, повећати квалитет живота жртва и чланова њихових породица и сријечити посљедице, које нажалост, свједоци смо, у неким случајевима могу бити катастофалне чак и по ширу друштвену заједницу.

Трећа глобална конференција о помоћи жртвама противпјешадијских мина и других експлозивних убојитих средства одржава се од 17 – 19. октобра 2023. године у Краљевини Камбоџи.


Објављено

у

од

Ознаке: