Медени час за 402 ђака

Медени час за ученике других и трећих разреда у пет основних школа у Бањој Луци успјешно су реализовани током претходне седмице. Нова знања у области пчеларства, важности меда и пчелиних производа у здравој исхрани, те важности улоге пчела за човјечанство примила су укупно 402 ђака.

На меденом часу смо учили о физиономији пчеле, њеној улози и корисности у природи, марљивости пчеле, те о вриједности пчелињих производа за здравље људи.

На забаван и интерактиван начин дјеци су представљене занимљивости о свијету пчела, улогама у пчелињаку и процесу стварања меда. Ученици су имали прилику да погледају опрему коју пчелари користе у свом раду. Часове је водио глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица, док је за улогу пчелара био задужен наш корисник, пчелар Гостимир Радуловић.

Након едукативног дијела меденог часа и упознавања са пчелама и њиховим вриједностима за здравље, сви ученици су добили теглице меда врхунског квалитета.

Основне школе у којима смо реализовали медени час су:  ОШ “Свети Сава“, ОШ “Бранко Радичевић“, ОШ “Петар Петровић Његош“, ОШ “Јован Цвијић“ и ОШ“ Бранко Ћопић“.

Научили смо много на меденом часу. Ученици су били сјајни, жељни новог знања, вриједно су радили на часу као пчелице у кошници.

На крају, жељели бисмо да подсјетимо, да је један од начина како  свако од нас може помоћи пчелама јесте да у врту или на балкону посади цијеће богато нектаром, као што су лаванда, рацис, невен…

Овом приликом захваљујемо се школама које су, и ове године, препознале важност едукације дјеце на тему пчеларства, те очувању животне средине. Захваљујемо се директорима, наставницима, учитељима и цјелокупном просвјетном особљу школа који су нам омогућили да успјешно реализујемо медени час.

Медени час је реализован у оквиру пројекат “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у БиХ – фаза 3“ којег реализује Организација УДАС у партнерству са ИТФ Словенија, Пчеларска академија Словеније уз подршку Министарства вањских и европских послова Словеније.

Медени час је био и дио активности пројекта “Оснаживање и рехабилитација особа са инвалидитетом“ којег реализује Удружење пчелара са инвалидитетом и жена “ПЧЕЛИЦА“. Пројекат финансира Град Бања Лука.


Објављено

у

од

Ознаке: