”Kroz objektiv istraživača preživjelih”

Prema dostupnim podacima iz izvještaja o protivminskom djelovanju za 2022. godinu Centra za uklanjanje mina u BiH u januaru 2023. godine veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 869,64 km2 ili 1,69% u odnosu na ukupnu površinu BiH.

I dok se BiH i dalje suočava sa problemom mina što predstavlja veliku prijetnju za stanovništvo, želimo podsjetiti na izdanje serije portreta pod nazivom ”Kroz objektiv istraživača preživjelih” koji je objavljen 2021. godine od strane Međunarodne koaliciji za zabranu mina ICBL i Landmine Monitora.

Publikacija “Kroz objektiv istraživača preživjelih”, nastoji istaći raznolikost i stručnost ljudi koji doprinose istraživačkom radu Landmine Monitora, posebno onih koji su direktno ili indirektno imali iskustva sa minsko eksplozivnim sredstvima.  

Portreti odgovaraju na potrebu da se nastavi promovisati raznolika stručnost koju su preživjeli donijeli u publikacije Monitora, ali i na napore za zagovaranje kampanje za svijet bez mina i kasetne municije. Također publikacija ima za cilj da bude platforma za istraživače da svojim riječima podijele izazove u istraživanjima protiminskog djelovanja. Kao takva, publikacija je zamišljena kao živi dokument, koji bi mogao rasti kako bi se u budućnosti moglo dodati više portreta preživjelih istraživača. Svaka priča, svako iskustvo, svaka pozadina je jedinstvena.

Svaki portret uključuje: ključne nalaze o stanju mina i/ili kasetne municije u zemlji porijekla istraživača, kratku biografiju istraživača, kao i njihove odgovore na niz pitanja i preporuka.

U nastavku možete pogledati publikaciju


Posted

in

by

Tags: