Početak kampanje sadnje 3000 sadnica medonosnog bilja

Povodom obilježavanja 17. novembra evropskog dana medenog doručka Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske zajedno sa Udruženjem pčelara sa invaliditetom ”PČELICA” pokrenula je kampanju sadnje medonosnog bilja. Kampanja će trajati narednih mjesec dana u okviru koje će biti posađeno 3000 sadnica na pčelinjacima naših korisnika, osoba sa invaliditetom koji se bave pčelarstvom. Posadićemo pitomi kesten, bagrem, lipu i trešnju.

Danas smo posadili šest sadnica lipe ispred kancelarije Organizacije UDAS na Starčevici. Sadnice su zajedno sa članovima Organizacije UDAS posadili Ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, ministar rada i boračko invalidske zaštite Danijel Egić i gradski menadžer Grada Banja Luka Bojan Kresojević.

Posađene sadnice lipe Grad Banja Luka dobija nove zelene površine koje će pogodovati razvoju pčelarstva kao bitne razvojne grane za privredu, poljoprivredu, zdravlje i ekologiju, te dobijanje kvalitetnijeg meda.

Namjera nam je da ovu kampanju realizujemo svake godine gdje ćemo u ovom periodu, kada je medonosna sadnja, promovisati važnost očuvanja životne sredine, važnost uloge pčela u ishrani ljudi, te potrebu za dobijanjem kvalitetnijeg meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Sredstva za sadnju sadnica medonosnog bilja obezbijedili su Triglav osiguranje Republike Slovenije, Ambasada Slovenije u BiH i Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite.

Projekat pčelarstva za Organizaciju amputiraca UDAS Republike Srpske i za naše korisnike, osobe sa invaliditetom je od velikog značaja.  U protekle tri godine, koliko traje projekat, ostvarili smo značajne rezultate, od kojih izdvajamo: Edukovali smo preko 100 korinsika, osoba sa invaliditetom na temu pčelarstva; Obezbijeđena pčelarska oprema za preko 50 korisnika; Realizovane su dvije stručne studijske posjete u Mursku Sobotu i Ljubljanu; Formirano Udruženje pčelara sa invaliditetom i žena PČELICA; Otvorena kancelarija Centra za pčelarstvo u Banjoj Luci; Pokrenuta web platforma www.pcelica.rs.ba za promociju i prodaju meda i drugih pčelinjih proizvoda naših korisnika; Promovisali smo film o pčelarima sa invaliditetom na svjetskom kongresu APIMONDIA koji se ove godine održao u Čileu; Distribuisali smo med i druge pčelinje proizvode naših korisnika u Ženevu,  Ljubljanu, Njujork.

Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske sa partnerima ITF Slovenija, Pčelarskom akademijom Slovenije nastavlja i u narednoj godini sa realizacijom projekat pčelarstva za osobe sa invaliditetom.

Na promociji sadnje medonosnog bilja prisustvovao je Ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, ministar rada i boračko invalidske zaštite Danijel Egić, gradski menadžer Grada Banja Luka Bojan Kresojević, koji su istakli važnost podrške pčelarstva za osobe sa invaliditetom. Grad Banja Luka i Ministarstvo rada o boračko invalidske zaštite istakli su da će, Organizacija UDAS, i u narednom periodu imati podršku aktivostima pčelarstva za osobe sa invaliditetom.

Nakon sadnje sadnica, upriličen je medeni doručak u prostorijama Organizacije UDAS, gdje su svi prisutni mogli da degustiraju med i ostale medonosne proizvode od naših pčelara, osoba sa invaliditetom.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *