Касетна муниција: Годишњи извјештај за 2024

Извјештај о монитору касетне муниције 2024 на 100 страница пружа свеобухватан преглед имплементације и придржавања Конвенције о касетној муницији из 2008. године. Укупно 112 државе су потписнице Конвенције о касетној муницији, која свеобухватно забрањује касетну муницију и захтијева уништавање залиха и чишћење подручја контаминираних остацима касетне муниције, као и пружање едукације о ризику и помоћи жртвама.

Нова употреба, производња и трансфер касетне муниције од стране земаља које нису забраниле ово оружје пријете да угрозе норму утврђену међународним уговором о забрани касетне муниције, саопштила је данас Коалиција за касетну муницију након објављивања извјештаја о праћењу касетне муниције 2024.

„Поступци земаља које нису забраниле касетну муницију доводе цивиле у опасност и угрожавају интегритет и универзалност међународног уговора који забрањује ово одвратно оружје“, рекла је Тамар Габелницк, директорица Коалиције за касетну муницију.

“Императив је да се све земље придруже Конвенцији о касетној муницији и помогну у испуњавању њеног циља да се стане на крај патњама и жртвама узрокованим касетном муницијом.”

У извјештају се наводи смањење подручја очишћеног од остатака касетне муниције у 2023. у односу на претходну годину, наглашавајући потребу за одрживим финансирањем и подршком како би се осигурало да контаминиране државе уговорнице могу испунити своје обавезе чишћења.

Мониторинг касетне муниције 2024 је 15. годишњи извјештај о праћењу од стране Коалиције за касетну муницију, коалиције цивилног друштва која ради у преко 100 земаља за свијет без касетне муниције.

У августу 2023. године, Босна и Херцеговина (БиХ) је постала девета држава потписница која је завршила чишћење подручја контаминираних касетном муницијом, у складу са обавезама утврђеним Конвенцијом о касетној муницији.

Извјештај о касетној муницији за 2024. биће представљен 12. састанку држава чланица Конвенције о касетној муницији у Уједињеним нацијама у Женеви 10.-13. септембра 2024.

Цјелокупан извјештај можете погледати овдје


Објављено

у

од

Ознаке:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *