Инклузивна дигитална транзиција

У оквиру пројекта HAWKING за менаџерске тимове универзитета из Албаније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, организована је онлине обука о инклузивној дигиталној транзицији из средњег у високо образовање за студенте са инвалидитетом.

На онлине обуци је присуствовало укупно 43 учесника из наведених земаља. Теме које су биле заступљене односиле су се на: шта је инклузивна дигитална транзиција, предуслови, технички и административни капацитети и процедуре, техничка средства, бенефиције за средње школе, високошколске установе, студенте са инвалидитетом и трошкове.

Циљ обуке био је информисати и сензибилизирати менаџмент високошколских установа о иновативној инклузивности, дигиталном прелазу са секундарног на високо образовање који ће проширити и побољшати приступ студентима са инвалидитетом у високом образовању.

Онлине обуку водили су  Универзитет Мадеира, Португал, који се бавио транзицијом, док је Универзитет у Никозији, Кипар водио сесију о техничким алатима.

Универзитет Мадеира има скуп важнијих програма за активности институција високог образовања, попут оних који подржавају интернационализацију, дигиталну трансформацију и административну модернизацију. То је такође прва португалска високошколска установа у земљи која има предмете о посебним образовним потребама у свим својим курсевима образовања и обуке наставника, укључујући дигиталну подршку и е-учење.

Пројекат HAWKING је један од новодобрених пројеката изградње капацитета у високом образовању који се координира од стране Универзитета Црне Горе. Земље учеснице у пројекту су Албанија, Босна и Херцеговина, Турска, Србија, Кипар, Словенија и Португал, док остали партнери из Црне Горе укључују Универзитет Адриатик, Факултет за менаџмент Херцег Нови, као и Педагошки Центар Црне Горе. Циљ пројекта је побољшање подршке особама са инвалидитетом у приступу високом образовању, посебно на Западном Балкану. Циљна група су студенти са физичким или менталним инвалидитетом, фокусирајући се на оне који се суочавају са препрекама у наставку образовања упркос својим способностима и талентима.

Више инфо https://hawking.ucg.ac.me/


Објављено

у

од

Ознаке:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *